Свързани новини

27.12.2019 15:27

10 технологии, които не съществуваха преди 10 г.

Видян 3026 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потребителските технологии изминаха дълъг път на развитие през последното десетилетие. В много отношения устройствата се подобряваха постепенно, но в някои случаи става дума за иновации, невиждани по-рано. 



В редовете по-долу са изредени 10 технологии, появили се за първи път в периода 2010-2020 г., селектирани от DigitalTrends, предава Investor.bg. 


„Умните“ асистенти 


Идеята на компютър, който може да говори, че отколешна мечта (или кошмар) в научната фантастика от десетилетия. Днес технологията процъфтява, много компании са разработили свои виртуални помощници, а интелигентните устройства навлизат все по-широко сред масовия потребител, но първият такъв дебютира през 2011 г. Това бе Siri, виртуалният асистент в iPhone 4s.  


Смарт часовници 


Както и с асистентите с изкуствен интелект, и „умните“ часовници отдавна съществуват отдавна като идея. Реални измерения обаче те придобиха през 2012 г., когато в платформата за групово събиране на средства Kickstarter се появиха часовниците Pebble. Много играчи се пробваха на пазара през последвалите години и докато в началото на тези продукти се гледаше с известен скептицизъм, то днес излизат поредните поколения устройства на гиганти като Apple и Samsung. 


На „умните“ часовници вече не се гледа като на обикновен аксесоар към смартфона. Те дават възможност за проследяване на физически показатели и имат потенциала да спасяват животи чрез иновативни пациентски програми. 


Добавена реалност 


Форма на добавената реалност (AR) се появява през 60-те години на миналия век, но на практика тя навлезе в живота на хората едва през последното десетилетие. Идеята започна да си проправя път с очилата Google Glass, които така и не пожънаха успех. Прост пример за потенциално голямото ѝ въздействие бе играта Pokemon Go, а отвъд това AR приложения като IKEA Place само подсказват, че има много други сфери, в които технологията може да процъфтява. 


Виртуална реалност 


Oculus Rift се появи в Kickstarter през 2012 г. и успя да събере 2.5 млн. долара от 10 000 ентусиазирани фенове на идеята. Две години по-късно компанията за виртуална реалност бе придобита от Facebook за 2 млрд. долара. Подобно на AR, корените на VR технологията също може да бъдат открити назад в историята. Едва сега обаче тя търпи развитие и на пазара вече има все повече и все по-достъпни очила, шлемове и цели сетове. На пазара си съперничат играчи като Facebook, HTC Vive, Google. 


Таблет-компютрите 


Устройствата с екран без клавиатура също имат свои първообрази, но в ръцете на масовия потребител попаднаха за първи път с появата на iPad на Apple през 2010 г. За това колко е голям успехът им може да се спори, но е факт, че те намират приложение, например в сферата на рисуването и дизайна. 


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и