Технологичните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да накажат Русия за нахлуването й в Украйна, се оказаха много по-ефективни от очакваното през петте седмици, откакто са в сила

Свързани новини

31.03.2022 09:30

Технологичните санкции са засегнали Русия по-силно от очакваното: Байдън

Видян 4364 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологичните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да накажат Русия за нахлуването й в Украйна, се оказаха много по-ефективни от очакваното през петте седмици, откакто са в сила, заяви в сряда служител на Министерството на търговията, съобщава Политико.




"За разлика от финансовите санкции, от нашите мерки за контрол на износа никога не се е очаквало да имат незабавен ефект", заяви Теа Розман Кендлър, помощник-секретар по администрирането на износа, в реч на конференция за контрол на износа. Но "в сравнение със същия период на миналата година износът на стоки от САЩ за Русия, за които се прилагат новите изисквания за лицензиране, е намалял с 99 % в стойностно изражение".


 


Работейки със съюзници, администрацията на Байдън наложи широкообхватен контрол върху износа, целящ да прекъсне достъпа на Русия до полупроводници и други технологични стоки, необходими за провеждането на военни операции и модерна икономика. Това включва използването на правилото на Министерството на търговията за преките чуждестранни продукти, което забранява износа от трети страни, ако те са произведени с помощта на контролирани американски технологии.




"Украинското правителство съобщава, че двата големи руски завода за танкове са спрели работа поради липса на чуждестранни компоненти", казва Кендлер. "Дори руският производител на автомобили "Лада" спря производството си, тъй като контролът върху износа от страна на САЩ и партньорските държави лиши компанията от необходимите части и консумативи. "


 


Други два примера: "Байкал Електроникс" - руска компания за полупроводници и производител на компютри - е лишена от интегрални схеми, необходими за поддържане на вътрешното ѝ комуникационно оборудване, а излизането на тайванската компания TSMC от руския пазар лиши Москва от достъп до чиповете "Елбрус", широко използвани в руските разузнавателни и военни системи, добавя Кендлър.



Преди войната САЩ представляваха само около 5% от общия внос на Русия, поради което САЩ трябваше да работят с Европейския съюз, Япония и други съюзници, за да въведат подобни ограничения върху търговията с технологии с Русия.




"Като прибавим Европейския съюз и другите страни, които са в коалицията, която създадохме през последния месец, ние осигуряваме около 50% от вноса на Русия", каза Кендлър. "Да вървиш сам по този път не би било толкова ефективно. "


 


 Още руски самолети са обект на посегателство, други са отстранени: Във вторник Министерството на търговията също така уведоми собствениците на още 73 самолета, че изглежда са нарушили контрола върху износа на САЩ, като са летели в Русия. Освен това от списъка със 100 самолета, към които първоначално се насочи службата на 18 март, бяха извадени още 12.




Търговски служители заявиха, че по-ранното уведомление е накарало няколко компании да подадат доброволни декларации за възможни нарушения на експортния контрол и да поискат разрешение да се включат в дейности, които в противен случай може да са забранени.



В резултат на това Бюрото за промишленост и сигурност на министерството "издаде тези разрешения, за да позволи на тези самолети да напуснат Русия, като по този начин попречи на руското правителство да запази оперативния контрол върху самолетите", заявиха от министерството.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец