16.06.2022 10:06

САЩ са на път да изтеглят "автопилота" на Tesla от пазара

Видян 4265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американските власти са много близо до това да наредят изтегляне от пазара на всички автомобили на Tesla с прословутия "автопилот" на компанията, пише списание Fortune. Във вторник Националната администрация за пътна безопасност (NHTSA) обяви, че разширява дълбочината и обхвата на разследването, което вече ще обхване 830,000 автомобила от четирите модела на марката. Разследващите подозират, че софтуерът на Tesla е специално програмиран да се изключва секунди преди неизбежен сблъсък, за да може компанията да твърди, че той не е работел в момента на удара.
    
      
NHTSA прехвърля разследването, което досега беше на ниво "предварителна оценка", в следващия етап - "инженерен анализ". Следващата стъпка е нареждане на принудителна сервизна акция за всички засегнати автомобили.


Tesla от години е критикувана, че представя под името Autopilot система, която на практика разчита единствено на камери и обикновен радар, и не е в състояние да отговаря изцяло за управлението на автомобила във всякакви ситуации на пътя. В последните години зачестиха инцидентите с автомобили на марката, при които собствениците са разчитали на автопилота. Илон Мъск настоя, че те не може да са по вина на Tesla, тъй като асистентът не е работел по време на удара. Сега обаче разследването на NHTSA е установило, че в поне 16 отделни случая автопилотът се е изключвал "по-малко от една секунда преди първия сблъсък", вероятно именно за да освободи компанията от отговорност.
 

От Tesla винаги са отбелязвали, че автопилотът им е всъщност само асистираща система, и шофьорът трябва през цялото време да носи отговорност за автомобила. В този смисъл обаче названието Autopilot е подвеждащо, твърдят критиците на компанията
  
    
До момента регулаторите бяха по-скоро на страната на Tesla, твърдейки, че новите технологии помагат да се спасяват животи. В мандата на Тръмп, на когото Илон Мъск за кратко бе съветник, NHTSA дори публикува изследване в подобен дух, и Tesla редовно го цитира в рекламните си материали. По-късно обаче изследването бе оттеглено заради нередности при събирането на данните.


 


През 2021 броят на фаталните пътни инциденти в САЩ е достигнал най-високото си ниво от 16 години насам, с 42,915 жертви.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови