Свързани новини

10.03.2021 11:25

Популярни ютюбъри създават собствени видео-сайтове

Видян 2641 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Независимо дали демонстрира астрономически скъп хардуер за компютърни игри или някоя евтина китайска джаджа, Линус Себастиан прави видеоклипове, които винаги пораждат силен отзвук и го превръщат в една от най-популярните технически личности в YouTube. Ала в YouTube неговите видеоклипове се появяват със седмица закъснение. Първо те дебютират на собствения му сайт, наречен Floatplane, който привлича много по-малко зрители, съобщава Technews.bg.

„Google беше много, много добър с мен”, казва Линус. „Но все пак това са твърде много яйца в една кошница”. Влиятелният техничар вече не се чувства спокойно да разчита, че голямата уеб-компания вечно ще продължи да бъде това, което той нарича „добронамерен тиранин”, отбелязва BBC.

Себастиан съвсем не е единствената звезда в YouTube, която търси алтернативи. От доста време има значително напрежение между създателите на съдържание в YouTube и компанията, предоставяща платформата. Триенето варира от спорове относно приходите от реклами до проблеми с авторски права и дори до начина, по който видеоклиповете биват „препоръчвани” на хората. Много успешни „ютюбъри” вече са развили бизнеси, създали са собствени компании и се стремят да защитят своето бъдеще.

За феновете

През последните няколко години Линус и колегата му Люк Лафрениер са инвестирали значително в собствена платформа, наречена Floatplane (от float – плавам, и plane – самолет). Двамата подчертават, че тя не е и никога няма да бъде конкурент на YouTube.

Но двамината се надяват да осигурят платформа за съществуващите създатели на видео с лоялна аудитория, която може да е готова да плаща по мъничко, за да подкрепя директно любимите си създатели на видео-съдържание.

Ако сте автор на филми, то „това ще бъдат вашите истински, хардкор фенове”, обяснява Люк. „Няма алгоритъм, ще им бъде сервирано всичко, което правите”.

Засега фокусирана предимно върху авторите на видео с технологична тематика, платформата не е отворена за всички. Но се очаква постепенно да се разгърне. Създателите ѝ казват, че тя расте бавно и че „връщат печалбата обратно” в изграждането на сайта.

Създаването на ентусиазирана, сплотена общност около дадена тема има своите предимства, казва Люк. Във Floatplane „просто не съществува голяма част от отровата, която кипи в коментарите из публичните платформи като Twitter и YouTube”, обяснява той.

Собствен екип

Да се създаде и поддържа общност – това е причината и Corridor Digital – студио за визуални ефекти – да изгражда свой собствен сайт, който „живее” от феновете. Неговите основатели Сам Горски и Нико Пурингер са автори на филми, но започнали да публикуват в YouTube преди десетилетие, докато обикаляли Лос Анджелис като част от работата си по филмови проекти.

Днес тяхното многочленно студио е изключително популярно в YouTube заради видеоклиповете, които демонстрират най-добрите (и най-лошите) холивудски визуални ефекти и каскади. Наред с това Corridor Digital също така показват на публиката си как всеки сам може да направи свой собствен късометражен филм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв