Матераци започва кариерата си на автомобилен инженер в Lancia в Торино.

Свързани новини

28.08.2022 10:08

Почина бащата на Ferrari F40 и Bugatti EB110 Никола Матераци

Видян 4723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица почина Никола Матераци, инженерът, който стои зад легендарни автомобили като Ferrari 288 GTO и F40, Bugatti EB110 и Lancia Stratos. Той е на 83 години.


Матераци е свидетел и участник в най-революционната ера в историята на спортните автомобили и моторните спортове. Роден в Чиленто, Южна Италия, през 1939 г. , Матераци започва кариерата си на автомобилен инженер в Lancia в Торино.


След няколко години работа по основните модели на Lancia, през 1970 г. Матераци се заема с изключително амбициозния претендент на Lancia за Световния рали шампионат - Stratos. Скоро Матераци се превръща в изтъкнат експерт в областта на турбокомпресорите и в началото на 80-те години проектира силови агрегати за отбора на Ferrari във Формула 1.
 
Скоро Матераци ще приложи знанията си за турбокомпресорите в пътни превозни средства. Той разработва 2,9-литровия V8 с две турбини, който задвижва Ferrari 288 GTO, и усъвършенства архитектурата и оформлението на този автомобил, като го пренасочва от напречно към надлъжно разположение на задвижването. През 1984 г. Матераци е назначен за главен инженер във Ferrari и ръководи разработването на GTO Evoluzione и последния автомобил, създаден под ръководството на основателя Енцо Ферари - легендарния F40.

Кариерата на Матераци не спира дотук. Когато бизнесменът Романо Артиоли купува правата върху името Bugatti, той назначава Матераци за технически директор на EB110 с четири турбини V12. В допълнение към работата по двигателя Матераци помага за усъвършенстването на монокока от въглеродни влакна, като подобрява структурната твърдост и настройва системата за задвижване на всички колела за по-неутрално управление.
 
За човек, чиито пръстови отпечатъци са върху някои от най-великите високопроходими автомобили на всички времена, Матераци е изненадващо неизвестна личност. Името му не е толкова широко известно, колкото това на Енцо Ферари, Леонардо Фиораванти или Марчело Гандини. Но влиянието на Никола Матераци върху състезанията и спортните автомобили не може да бъде надценено
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева