Нови данни за едногодишен период показват, че пълнолетните пушачи, които са преминали изцяло на устройството за нагряване на тютюн glo, са постигнали значителни и трайни подобрения в няколко показателя за възможни рискове в сравнение с тези, които са продължили да пушат цигари.

Свързани новини

12.09.2022 15:10

Ново изследване утвърждава дългосрочното положително въздействие при преминаването от цигари към gloTM

Видян 5063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


•    Нови данни за едногодишен период показват, че пълнолетните пушачи, които са преминали изцяло на устройството за нагряване на тютюн glo, са постигнали значителни и трайни подобрения в няколко показателя за възможни рискове в сравнение с тези, които са продължили да пушат цигари.
•    Резултатите от проучването увеличават значимостта на наличните доказателства, които подкрепят употребата на glo като продукт с намален риск*.
•    Резултатите потвърждават ангажимента на БАТ към намаляване на вредaтa от тютюнопушенето и способността ѝ да създаде A Better Tomorrow™ чрез намаляване на въздействието на бизнеса си върху общественото здраве.



Пълните резултати от едногодишното проучване показват, че пълнолетните пушачи, които преминават изцяло на glo – флагман устройството за нагряване на тютюн на БАТ, постигат значителни и устойчиви подобрения в няколко показателя за потенциална вреда, свързана с ранното развитие на болестта, в сравнение с пълнолетните пушачи, които продължават да пушат цигари. Това включва белодробни заболявания, рак и сърдечносъдови заболявания (ССЗ).



Резултатите, публикувани в изданието Internal and Emergency Medicine, се основават на постигнатите промени, отчетени в рамките на три и шест месеца.  Наблюдаваните подобрения са поддържани в продължение на 12-е месеца на проучването, което увеличава значимостта на доказателствата в подкрепа на glo като по-малко рискова* алтернатива за пълнолетните пушачи, които иначе не биха се отказали от пушенето.  i, i



Д-р Дейвид О'Райли, директор ,,Научни изследвания“ в БАТ, коментира: „Резултатите от това проучване са най-важните данни, които някога сме получавали за glo и за категорията на продуктите за нагряване на тютюн (Tobacco Heating Product – THP) като цяло. Изследването ни позволява в реални условия да направим оценка на промените, които настъпват при пълнолетните пушачи, преминаващи изцяло на glo, като оценяваме ранните индикатори за потенциални рискове, свързани с развитието на заболявания. То предоставя така необходимите нови доказателства за размера на промените и трайността на ефекта, който може да има преминаването изцяло към glo, и засилва потенциала на glo като продукт с намален риск*.



„Бих искал да благодаря на всички, които участваха и помогнаха за провеждането на това проучване. То е още една важна стъпка напред по пътя ни към изграждането на A Better Tomorrow.“
Въз основа на измерените ранни показатели за заболявания, при пълнолетните пушачи, които са преминали изцяло към glo, вместо да продължат да пушат цигари, се забелязва следното:
•    Значително и трайно намаляване на биомаркер, който може да причини увреждане на ДНК, свързано с рак на белия дроб;



•    Значително и трайно намаляване на броя на белите кръвни клетки - възпалителен показател, свързан с ранното развитие на сърдечно-съдови и други заболявания, свързани с тютюнопушенето;
•    Устойчиво подобряване на HDL-холестерола, свързано с намалено развитие на сърдечно-съдови заболявания;



•    Значително и трайно подобрение на показателя за състоянието на белите дробове (FeNO);
•    Значително и трайно подобрение на ключовия показател за оксидативен стрес - процес, свързан с редица заболявания, свързани с тютюнопушенето, като сърдечно-съдовите заболявания.

Тези нови данни се основават на констатациите от друга скорошна публикация за glo[iiii],, в която се заключава, че „предвид събраните научни данни, glo е продукт с намалено вредно въздействие в сравнение с горимите цигари и има основание да се смята, че намалява риска от заболявания, свързани с тютюнопушенето.  Те подкрепят заключението, че пушачите, които преминат изцяло към употреба на продукта за нагряване на тютюн glo, ще намалят относителния си риск от развитие на заболявания, свързани с тютюнопушенето, в сравнение с тези, които продължават да пушат цигари“.



За проучването



Участниците в това едногодишно контролирано проучване на случаен принцип са пълнолетнти пушачи от Великобритания на възраст от 23 до 55 години в добро общо здравословно състояние. Пълнолетните пушачи, които не са имали намерение да се откажат от пушенето, са разпределени в няколко групи - на такива, които продължат да пушат цигари, и на тези, които преминат изцяло към употреба на glo. На пушачите, които са посочили, че искат да спрат да пушат, е предложена никотин-заместителна терапия и достъп до консултант за отказване от тютюнопушенето. Включена е и контролна група от хора, които никога не са пушили и продължават да не използват никакви тютюневи или никотинови изделия.



Това проучване е създадено, за да изследва потенциала на glo за намаляване на риска в реална, а не в клинична среда. От участниците е изискано да правят клинични прегледи всеки месец, където са вземани проби от кръв, урина и други измервания. Тези проби са изследвани за „биомаркери на експозиция“ (на избрани токсични вещества от цигарения дим) и "биомаркери на потенциална вреда".  Освен това, за да се гарантира, че участниците в проучването, които са спрели или са преминали на друг режим на пушене, не употребяват цигари, групите на glo и тези на спрелите цигарите, са изследвани за биомаркера CEVal, който може да покаже дали са пушили цигари.  Тези, които са дали положителен тест, са продължили участието си в проучването, а окончателните резултати са разделени на общата популация и подгрупата, която е отговаряла на изискванията за CEVal, което гарантира, че резултатите точно отразяват въздействието на пълното преминаване към glo.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби