Austin 1800

Свързани новини

19.02.2024 09:45

Колата на 20-и век: Ето коя е, няма шега

Видян 15956 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако дори сте знаели, че има кола на 20-ти век, вероятно сте си помислили, че това е Ford Model T, гласуван през декември 1999 г. от Global Automotive Elections Foundation.

Същият август (макар и нечуван, преди или след това) нарекоха Джорджо Джуджаро Дизайнер на века – така че, знаете, няма слабо тук.

Това, което може би не сте знаели, е, че колата на века вече е била обявена преди цели 35 години от компанията, която я е създала. За това признание е пусната на пазара на 20 ноември 1965 г. в Сидни Austin 1800.

За да му се отдаде заслуженото, само шест години след революцията на своя брат Mini, 1800 се отличава с икономично пространство срещу клас конкуренти с пружинно окачване и барабанни спирачки – Holden HD, Ford Falcon XP и Chrysler Valiant AP6. Това ще намери отзвук 20 години по-късно в Magna на Mitsubishi.

Автобиографията на 1800 включва дизайн от създателя на Mini Алек Исигонис, стил от Pininfarina и спестяващо място хидравлично окачване.



Двигателят от B-серията, макар тук да е монтиран напречно и да задвижва предните колела, по същество е от спортния автомобил MGB.

Напречното задвижване и позицията на колелата на всеки ъгъл се превръщат в 70 процента от общата дължина на автомобила, посветена на пространството за пътници или багаж.

Пуснат в Обединеното кралство през 1964 г., 1800 има една година тестове в Австралия преди местното производство в Zetland. Модификациите включват по-здрави опори на двигателя, по-дълбока подплата на седалките, напълно наклонени облегалки, стандартни предпазни колани, по-бързо съотношение на кормилното управление, усъвършенствани кабели за газта и превключването на скоростите и подобрено уплътнение срещу прах и защита на дъното.



Прозвището му „сухопътен рак“ описва не само прегърбената стойка на автомобила, но и здравата му обвивка и водещото в класа сцепление, управление и „предно дисково“ спиране.

Всички те допринасят за висок профил в ралитата за издръжливост и печелят на 1800 отдадено малцинство – включително за редките (по-малко от 5000 построени) местни превозни средства. В своя пик Австралия представлява 40 процента от глобалните продажби на 1800.

Произведени са около 60 000 австралийски седана, в Mk1 и (от 1968 г.) MkII, преди да бъдат заменени през 1970 г. от още по-странните Austin X6 Tasman и Kimberley – последният с 2,2-литров редови шестак.



Източник: whichcar.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв