Свързани новини

22.12.2020 09:42

Какво е известно за новия щам на коронавируса

Видян 2456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата държава, която откри тази мутация, беше Великобритания. Според СЗО новият вариант на коронавируса е открит там през септември. Специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро обяви, че мутацията на коронавируса не представлява по-голяма опасност за хората, въпреки че може да бъде по-заразна, съобщава ТАСС.
 
Британските власти съобщиха в началото на седмицата, че в страната има случаи на инфекция с един от генетичните варианти на коронавируса в страната. Какво е известно за този щам, който вероятно е възникнал като мутация на вируса и как реагира светът?

- Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че новият вариант на коронавируса се е появил през септември във Великобритания.

- По-късно мутацията на коронавируса, според СЗО, е регистрирана и в Дания, Холандия и Австралия. Властите в Южна Африка и Италия също обявиха, че са идентифицирали новия щам.

- Няма информация дали новият вариант на вируса произхожда от Великобритания или е внесен отвън. Също така няма индикации, че ваксините няма да работят срещу новия вариант на коронавируса.

- Специалният пратеник на СЗО Дейвид Набаро съобщи, че откритата във Великобритания мутация на коронавируса не представлява по-голяма опасност за хората, въпреки че може да бъде по-заразна. По-късно СЗО обяви, че е в тесен контакт с британските власти по въпроса за новия щам и обеща да информира обществеността за неговите характеристики, когато научат повече за този щам.

- Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че няма информация, че мутацията на коронавируса, открита в някои европейски страни, може да бъде по-малко уязвима към ваксината.

- Британският премиер Борис Джонсън заяви, че рязкото нарастване на случаите на COVID-19 във Великобритания е свързано с нов генетичен вариант на коронавируса, който може да бъде със 70% по-заразен. Според него обаче експертите все още не са открили доказателства, че мутиралият вирус може да бъде по-смъртоносен от разпространената по-рано версия.

- Мутиралият вариант на коронавируса беше идентифициран във Великобритания през септември, но се разпространи широко от средата на ноември, се казва в изявление на британската служба за обществено здраве.

- В Лондон и гоизточната част на Англия на 19 декември беше въведено четвърто (максимално) ниво на заплаха от разпространение на инфекцията, което предполага забрана за работа на магазини, които не продават стоки от първа необходимост, фризьорски салони и фитнес зали, в допълнение към затворените преди това ресторанти, барове и кафенета.

- Жителите на Лондон започнаха да напускат масово града, след като властите обявиха затягане на ограничителните мерки.

- Британското правителство съобщи на 20 декември, че в страната са открити рекордните 35 900 случая на коронавирусна инфекция за денонощие.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец