SUV

Свързани новини

03.10.2023 09:40

Как Honda превърна Chevy Blazer EV в електрически SUV Prologue

Видян 8681 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Honda не крие факта, че нейният нов електрически SUV Prologue е изграден върху същите основи като Chevy Blazer EV. Ръководителите говорят за това открито, като казват, че партньорството на Honda с GM е помогнало на компанията да ускори първото си масово произведено EV за САЩ на пазара много по-бързо, отколкото иначе биха могли.

Ако имахме само снимки на екстериора, които да разгледаме, производителите на автомобили можеха да ни опрат очите. Гледайки снимки на 2024 Honda Prologue и 2024 Chevrolet Blazer EV, никога няма да разберете, че двата електрически SUV са направени от едни и същи части. Минималистичният „нео-здрав“ дизайнерски език на Prologue е речниковата дефиниция за сдържаност в автомобилния стил, рисувайки ярък контраст с линията на колана на Blazer като бутилка Coca-Cola, извитата линия на покрива и стилистиката на бумеранг точно зад предните колела.





Визуалните разлики показват ясно, че Prologue е нещо повече от инженерингова работа, но колко дълбоки са промените? Ето какво знаем за развитието на Prologue.

С внимание към детайлите

Уникалният метален лист на Prologue е изграден върху електрическата архитектура Ultium на GM и около същите структурни твърди точки като Blazer EV. Това означава, че получава същата батерия от 85,0 kWh, която е стандартна в Blazer и същите предни и задни двигатели с постоянен магнит, които са добри за същите комбинирани 288 конски сили в моделите със задвижване на четирите колела. Междуосието на двата SUV-а е с размери 121,8 инча, а общата им дължина е в рамките на части от инча.




Дизайнерският екип в студиото на Honda в Лос Анджелис може да поеме цялата заслуга за начертаването на SUV, който изглежда като Honda в рамките на ограниченията на инженерните изисквания на Chevy. Когато дойде време да се подготви дизайнът за производство и да се усъвършенстват основите, работата се премести в техническия център на GM в Уорън, Мичиган, където Honda разположи около дузина служители, за да ръководят инженерите на GM.

Тъй като по-голямата част от хардуера вече е заключен, проектирането на Prologue до голяма степен се свежда до завъртане на наличните копчета за настройка, за да отговарят на предпочитанията на Honda. Джон Хуанг, ръководител на разработката на Honda за Prologue, казва, че неговият екип е насочил усещането за пряка връзка между водача и автомобила, докато са настройвали окачването, кормилното управление и калибрирането на газта. Трите избираеми от водача регенеративни спирачни калибрации обаче са пренесени от Chevy недокоснати. След сравнителен анализ на системата на GM, Honda реши, че няма никакви подобрения, които да бъдат направени.




Honda също имаше думата в един критичен детайл от разположението на задвижването. Електрическият Chevy Blazer ще се предлага с предно, задно и задвижване на всички колела. Луксозният отдел на Honda ще продава версии със задно и задвижване на всички колела на 2024 Acura ZDX, който също е изграден от същия хардуер Ultium. Но Prologue няма да се предлага с опция за задвижване на задните колела, вместо това ще предлага на купувачите предно или задвижване на всички колела. Това беше важно, казва Хуанг, за да се даде на клиентите на Honda стабилната, предвидима динамика на управление, с която са свикнали.



Acura ZDX


Където световете се сблъскват

Нещата стават интересни, когато отворите вратата към кабината на Prologue, където ще откриете комбинация от текстил на Honda и пластмаси на GM. Седалките и подлакътниците в прототипа Elite, изобразен тук, са покрити с кожа, която изглежда като извадена от сегашна Honda Pilot, но превключвателите на прозорците, воланът и климатичните контроли са извадени направо от рафтовете на GM склад за части.

Казаха ни, че оригиналните концепции за интериорен дизайн на Prologue са преместили повечето вторични контроли в сензорния екран, но Wong в крайна сметка настоя за копче за сила на звука и физически бутони и циферблати за климатичната система. Дори ако тези части са много ясно споделени с Blazer EV, те са един от многото малки примери за прагматичните инженери на Honda, които вземат решения, имайки предвид също толкова прагматичните си клиенти. Blazer EV стартира веднага щом водачът натисне педала на спирачката, но Prologue разполага с бутон за запалване на таблото. Там, където двигателите на вратата на порта за зареждане на Blazer се движат нагоре и надолу, Prologue се отваря ръчно като обикновен капак на резервоара за газ.

Освен ламарината, най-голямата разлика между Chevy и Honda е в екраните на информационно-развлекателната система. Централният сензорен екран на Chevy е с чудовищните 17,7 инча и се усеща още по-голям, защото обгръща водача в един корпус с цифровия инструментален панел. В Prologue Honda разделя клъстера и информационно-развлекателната система на две свободностоящи единици, като скромният 11,3-инчов сензорен екран е разположен централно за по-лесен достъп от пътника на предната седалка.




Все още не сме се забавлявали с работеща версия на информационно-развлекателната система на Prologue, но има една добра причина да вярваме, че тя ще бъде почти неразличима от това, което получавате в Honda Accord от 2023 г. И GM, и Honda изграждат своите информационно-развлекателни системи върху Android Automotive OS с Google Assistant, Google Maps и магазина за приложения Google Play, вградени в потребителския интерфейс. Този факт е една от причините партньорството с Prologue да е сравнително естествено. Информационно-развлекателната система е толкова преплетена с електрониката и софтуера, захранващи останалата част от автомобила, че опитът да се преоборудва уникално решение за Honda би заличил ефективността на партньорството за разработка.

Това ли е бъдещето на развитието на електромобилите?

Има два големи въпроса. Първият е дали Prologue се движи значително по-различно от Chevy Blazer EV. Вторият въпрос, независимо от отговора на първия, е дали купувачите ще забележат или ще им пука. Няма да имаме тези отговори до началото на 2024 г., когато ще получим първия си шанс да седнем зад волана и Prologue ще бъде пуснат в продажба на обществеността.

Honda каза, че разработва своя собствена EV платформа за бъдещи модели, но Prologue и Acura ZDX все още могат да сигнализират за началото на голяма тенденция сред електрифицираните превозни средства. Тъй като електромобилите превръщат в стоки плавното, тихо, мощно ускоряване и технологиите за батерии и зареждане се развиват, ще има все по-малко осезаеми разлики между конкурентите. Ние сме оптимисти, че индустрията няма да прибегне до вида инженеринг на значки, който видяхме през 90-те и началото на 2000-те, но не се изненадвайте, ако по-всеобхватното инженерство на каросерията като това, което е показано в Prologue, стане обичаен начин за споделяне на разходи за разработка между два или повече конкурентни производители на автомобили.



Източник: motortrend



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак