Общинският съвет в Пловдив разреши на кмета Здравко Димитров да стартира процедура по теглене на кредит в размер на 50 млн. лв. с ДДС

Свързани новини

10.03.2022 11:27

Стадионите на Ботев и Локо (Пд) поскъпнаха с по още 12 млн. лв.

Видян 1842 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Общинският съвет в Пловдив разреши на кмета Здравко Димитров да стартира процедура по теглене на кредит в размер на 50 млн. лв. с ДДС за довършване и модернизиране на спортни обекти в града, предаде Сега.




Почти половината от тази сума - 24 млн. лв. ще е за стадионите на "Ботев" и "Локомотив", като и за двата е предвидена по равна сума (по 12 млн. лв. с ДДС). Предвижда се още изграждане на нов плувен комплекс "Младост" с 50-метров басейн за 20 млн. лв., а останалите 6 млн. ще са за реконструкция, ремонт и обзавеждане на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина.




Гласуването мина с 38 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се". А преди него се разгоряха бурни дебати. Общинските съветници от БСП и "Демократична България" обявиха, че не са съгласни толкова сериозно предложение да се внася извънредно, без предварително обсъждане и ясна финансова обосновка как общината ще погасява вече взетите кредити и новите 50 милиона.




Независимият съветник Слави Георгиев пък настоя предложението за такъв голям заем да мине по обичайната процедура - да се представи необходимата документация, да се проведе обществено обсъждане и т.н. Искането му обаче не се прие.




"Щипка спортни емоции и "коалиционни искания" и...извънредно предложение за нов 50-милионен заем или общо 100 милиона за мандата на Здравко Димитров... Нито гражданите, нито дори ние общинските съветници, имаме каквато и да е яснота как до момента са харчени парите за стадионите, а зам.-кметът Пламен Райчев, под диктовката на кмета Здравко Димитров, крие всички отчети.


 


Самият строител на един от стадионите присъства на вътрешнопартийна сбирка на ПП ГЕРБ в Хисаря... Всичко това се случва, защото кметът Здравко Димитров взима решенията за развитието на Пловдив в тесен приятелски кръг, чийто интерес е само и единствено финансов!", написа в социалните мрежи Георгиев преди заседанието.




На заседанието пък друг общински съветник - Георги Величков, заяви: "Аз съм един от хората в тази зала, които най-много искат да се случат стадионите. Човек от фенклуба на "Ботев" ми каза вчера по телефона, че ще има предложение за заем за довършване на стадиона.


 


Това е обидно за мен... Аз ще подкрепя изграждането на стадиони в град Пловдив, но редът, по който се случват нещата, е много некоректен".

От администрацията на кмета се обосноваха за предложението така: "Обектите трудно биха могли да се реализират и финализират без осигуряване на алтернативни приходоизточници.


 


Затова с поемането на дългосрочен общински дълг от Фонд за устойчиво градско развитие или други банкови институции ще се осигури финансова стабилност чрез балансирано разпределение на дълга през годините, а в краткосрочен план ще бъдат завършени посочените в настоящото предложение - значими за град Пловдив обекти, които да се ползват от гостите и гражданите на града".




Решено бе да се създаде комисия от общински съветници, които ще следят за разходването на средствата. Самата процедура по отпускане на кредита ще трае около 4 месеца.



Засега е ясно, че значителна част от отпуснатите 12 млн. лв. за "Христо Ботев" ще отидат за козирката на стадиона. И за двата стадиона ще се направят допълнителни технически проекти, като на ст. "Локомотив" трябва да се обнови цялата канализационна система, елзахранване, да се изградят паркоместа и т.н.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак