Коцев прави сравнителен анализ за Дневник
01/05

Свързани новини

17.02.2022 17:34

Нов стадион ЦСКА в парка значи ликвидиране на зеленината от Канала до ТВ Кулата: арх. Е. Коцев

Видян 4008 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Снощи се проведе обществено обсъждане на новия план за Борисовата градина, който стана повод за 3000 възражения на софиянци поради потенциалната опасност модернизирането на стадиона на ЦСКА и на къпалнята Мария Луиза да доведат до плячкосване на парка за сметка на частни паркинги и строежи, каквито според проекта могат да бъдат допуснати на безценната територия.


 


По темата, свързана с потенциала за ново строителство, и с ефекта на свързания с него автомобилен трафик в Борисовата градина Дневник публикува сравнителния анализ на арх. Емил Коцев.


 


Роден през 1950 г. в София, който препечатваме.
Завършил е архитектура във ВИАС (днес УАСГ). Напуска България през лятото на 1989 г. и след престой от 17 месеца в бежански лагер в Австрия заминава за Канада, където живее със семейството си. Там специализира Морфология на градската структура и се заминава с научна работа по специалността в Университета Лавал, Квебек:




Достъпността е качество, което всяка обществена сграда трябва да притежава. Тя гарантира пълноценното й функциониране и един от факторите, който я осигурява, е броят на местата за паркиране, които тя притежава, да съответстват на необходимите. Той се определя с помощта на нормативна наредба с международно приложение, но в България нейните изисквания често не се спазват.


Пример за това е спортната зала Арена Армеец. Нейният капацитет е от 12 000 до 17 хил. зрители и според наредбата би трябвало да разполага минимум с 2091 паркоместа, а тя има 887. При това 231 от тях са разпръснати из близките улици.


Първа и непосредствена жертва на увредената достъпност на залата са нейните посетители. Всяко събитие, на което те присъстват, е съпроводено от лутане в търсене на свободно место за паркиране, безредици около и пред нея и ред други изпитания.


Но броят на тези хора е нищожен в сравнение с този на стотиците хиляди, които не са част от публиката, но също са жертви на хаоса.

Задръстените с автомобили близки улици, редуцираното движение по трансформирания в паркинг бул. Асен Йорданов и екстремно претовареният и объркан обществен транспорт лишават тези хора от законното им право на свободно придвижване.



И всичко това е следствие от действията на бившия премиер на България, Борисов. Обладан от манията да е всенароден любимец - може би и от нещо друго, още с встъпването си в длъжност през 2009 г. той наложи на строителите на залата ултимативното си изискване цената й да бъде намалена.

За да го изпълнят, те редуцираха обема на залата, като елиминираха част от подземните й нива, с разположените в тях паркинги, без да ги компенсират с други. В резултат на това София се сдоби с една непоправимо осакатена спортна зала и множество други проблеми.


Интересите на държавата също бяха засегнати. 17-те млн. лв., обявени за спестени след намесата на Борисов, изчезнаха в нечие чекмедже. След ред доплащания в процеса на строителството крайната цена на залата дори надхвърли с един милион първоначално заложената: 107 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.02.2022 09:09

    Стига плакали - краденето му е майката ! Софиянци щели да загубят парка ? Ама той техен ли е ? Ние от СОС, ако натопим човките, какво значение къде ще се разхождаме ? В Центал парк или другаде ? Друг е въпросът, че нашите не заслужават и селски стадион !

  • 001 Anonimen 17.02.2022 23:11

    След всяко посещение на концерт или състезание В Арена се проклинам, заради блъсканицата, която следва! Защо това го няма в нито една такава и по-голяма зала в САЩ? Ами, защото има отговорни архитекти и общинари!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв