Националният ни отбор за жени направи второ поредно равенство на европейското отборно първенство по шахмат

Свързани новини

14.11.2023 13:11

Шахматистките ни приключиха наравно с швейцарките в Будва

Видян 1139 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният ни отбор за жени направи второ поредно равенство на европейското отборно първенство по шахмат в черногорския град Будва. В среща от третия кръг българките в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха 2:2 с момичетата от Швейцария.

Единствената победа за националките постигна Гергана Пейчева, която на трета дъска надделя с белите фигури над Газал Хакимифард след 46 хода игра. За Пейчева това е трета победа в три партии в турнира, с което 20-годишната ФИДЕ майсторка даде сериозна заявка да се бори и за една от индивидуалните награди по дъски.

На първа дъска в сблъсък между две бивши световни шампионки Антоанета Стефанова, също с белите фигури, завърши реми с натурализираната рускиня Александра Костенюк. Партията бе една от най-бързите от началото на европейското първенство и само за около 50 минути завърши с вечен шах, осъществен от българката. На втора дъска Нургюл Салимова регистрира третото си поредно реми. Финалистката от последното издание на Световната купа подели точката с Лена Георгеску на 43-тия ход.

За да стигнат до втората си победа, българките се нуждаеха от реми на четвърта дъска, но в най-дългата партия от мача след повече от пет часа Белослава Кръстева отстъпи на 66-ия ход на София Хризлова.

В класирането след три кръга България заема десето място с 4 мач точки. Лидери с максималните 6 са Франция и Азербайджан.

Снимка: FIDE


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак