Бягането е естествено движение за човешкото тяло

Свързани новини

09.09.2022 15:50

Плуване vs бягане: кое е по-яко

Видян 3450 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между плувците и бегачите има известно приятелство. Това е неописуемо, но двата кардиоинтензивни спорта често се съчетават. Много плувци се опитват да преминат към бягане и обратното, но им е трудно да се адаптират към различната механика, която изисква другият спорт. Сред хората, за които бягането е невъзможно, е например Флоран Маноду.


Естественото срещу неестественото:

През 1993 г. д-р Хауърд Уейнър от Принстън публикува проучване в списанието Chance на Американската статистическа асоциация, в което подробно описва статистическите разлики между плуването и бягането. Др. Уейнър осъзнава, че хората не са създадени, за да могат да се движат ефективно по вода със същата скорост, както по суша. Той установява, че за същото време бегачите изминават средно три пъти и половина по-голямо разстояние от плувците


Бягането е естествено движение за човешкото тяло. Хората са се нуждаели от способността да тичат от векове и са еволюирали, за да могат да тичат по-ефективно на по-дълги разстояния. За сравнение, плуването е много по-модерно. Способността за плуване никога не е била необходима на хората, за да продължат да оцеляват, така че човешкото тяло не се е адаптирало към по-удобна за плуване форма. Поради тази липса на адаптация плувците се сблъскват с по-голямо съпротивление във водата, отколкото бегачите.


Калории:

Проучванията на NutriStrategy показват, че бягането и плуването са сравними по отношение на количеството изразходвани калории. Плуването в свободен стил в продължение на 30 минути изгаря приблизително толкова калории, колкото и бягането на бягаща пътека със скорост шест и половина мили в час в продължение на тридесет минути.



Мускули:

Макар че изразходват сходно количество калории, механиката на плуването и бягането е много различна. Двете упражнения донякъде се припокриват по отношение на използваните мускулни групи, въпреки че при плуването се използват много повече от бягането.


Бягане: По време на бягане се използват пет основни мускулни групи, съсредоточени предимно в краката на бегачите. Квадрицепсите, прасците, ядрото, седалищните мускули и подколенните сухожилия са основни мускули, които бегачите трябва да тренират, за да постигнат върхови резултати.

Плуване: Плуването е по-скоро упражнение за цялото тяло. Плувците тренират 24 отделни волеви мускула, за да постигнат върхови резултати. В свободния стил се използват мускули от стерноклеидомастоидния мускул на шията до флексора дигиторум бревис на стъпалото. По време на плуването се използва цялото тяло на плувците, така че по време на тренировките и кондиционните тренировки плувците трябва да се съсредоточат върху работата на всички 24 мускула.


 Дишане:

И бягането, и плуването зависят от силата на белите дробове, за да могат мускулите да се насищат с кислород по време на изпълнението на действията. Регулирането на дишането по време на бягане е важно, но не и жизненоважно за успеха на бегача. При плувците обаче дишането може да отнеме секунди от крайното време. Плувците тренират дишането си да бъде бързо, кратко и на определени интервали. Следователно плувците получават по-малко кислород по време на тренировка и това е причината много хора да се чувстват по-изтощени след 30 минути плуване в сравнение с 30 минути бягане.

Тези две дихателни техники са и причината плувците да бягат трудно. Адаптирането към по-бавното и равномерно дишане е неестествено за много плувци.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак