Световните рекорди на легендарния алпинист Райнхолд Меснер за изкачване на 14-те върха над 8000 метра му бяха отнети от "Гинес". Това беше потвърдено след твърдения на картографа Еберхард Юргалски.

Свързани новини

29.09.2023 09:55

Отнеха рекорди на Гинес на алпиниста Райнхолд Меснер, липсвали му 5 метра до връх Анапурна

Видян 2629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прочутият алпинист Райнхолд Меснер е възмутен, след като са му отнети двата рекорда на Гинес - след като аматьорски експерт твърди, че е бил на 5 м от върха, когато твърдял, че е изкачил Анапурна, Непал.


79-годишният Меснер от Южен Тирол в Италия е смятан за един от най-великите живи алпинисти, след като през 1986 г. първи изкачва 14-те планини в света с височина над 8000 метра, което му носи титлата "Рекорд на Гинес".


Но след като самопровъзгласилият се за любител на картите Еберхард Юргалски заяви, че Меснер всъщност е бил на 5 м от върха, когато е изкачил Анапурна, Непал, италианецът беше лишен от титлата.


По този начин Меснер вече не се смята за първия, който се качва на всички 14 осемхилядника. Италианецът го постига в периода 1970 - 1986 г.

След новите сведения на Юргалски за първи се смята американецът Ед Виестърс в периода 1989 - 2005 г. Следван от Вейка Густафсон и Нирмал Пурджа. Така в списъка на алпинистите, качили 14-те върха, вече са премахнати 40 души и остават само четирима.

"Първо, никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат. Също така планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила и върхът да е намалял с 5 метра. Билото, водещо до върха, е дълго три километра, Юргалски просто е объркал източния връх с главния", коментира 79-годишният Меснер.

Той добавя, че Юргалски не е истински експерт и го нарича "невеж".

Юргалски, който не е алпинист, от години събира и анализира маршрутите на алпинистите, като ги сравнява със сателитни и фотографски данни, които използва, за да стигне до решението си.

Партньорът на Меснер, 66-годишният Ханс Камерландер, който също изкачва Анапурна през 1985 г., категорично го защитава.

"Така се унищожава алпинизмът. Разбира се, няма абсолютна сигурност, това бяха други времена, без GPS. Ние все още сме убедени, че сме достигнали върха, но кой знае дали зад скалата не е имало още пет-шест метра за изкачване. Това все пак не би омаловажило постижението ни. Човечеството наистина става все по-лошо."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес е време да се вгледате в грешки от миналото и да ги премислите отново

Днес е подходящо време да се вгледате в грешки от