Шейна Унгер (вляво) и Скот Леман празнуват изкачването си на Еверест.

Свързани новини

18.06.2023 08:07

Глухи алпинисти влизат в историята на Еверест

Видян 13768 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как се разбирате с жестове, ако държите брадва за лед? Отказват ли водачите да работят с вас, ако не чувате? Какво се случва, ако не се виждате един друг при общуването през нощта?

Това са само част от въпросите, които американските приключенци Скот Лемън и Шайна Унгер разглеждат в своя канал в YouTube, който документира преживяванията им като глуха двойка, която си проправя път към върховете на най-високите планини в света.

На 22 май Унгер и Леман станаха едва третият и четвъртият глух човек, изкачил връх Еверест.

По стечение на обстоятелствата по пътя нагоре Унгер и Леман срещат едва втория глух човек, достигнал върха - малайзийския гражданин Мохамед Хавари Хашим, който изкачва върха на 18 май и е забелязан да се усмихва гордо, държейки малайзийското знаме, на снимка, споделена в социалните медии.

Фактът, че трима глухи хора изкачиха най-високата планина в света в рамките на няколко дни един след друг - само няколко години, след като забраната за катерене на хора с увреждания беше отменена от Върховния съд на Непал - предизвика вълни на гордост в световната общност на глухите.

Световната федерация на глухите смята, че в света има 70 милиона глухи хора, които използват повече от 300 различни жестови езика.


Унгер и Леман са сред тях. CNN ги интервюира чрез Zoom на американски жестов език (ASL).

Глухите катерачи са във възход

До тази година само един глух човек е изкачвал Еверест - японският алпинист Сатоши Тамура, алпийски скиор, който успява при третия си опит през 2016 г.

През следващата година Непал обяви, че вече няма да издава разрешителни за изкачване на хора с увреждания, сред които е и глухотата, като някои твърдяха, че това ще създаде повече работа на шерпите в планината, за да ги настанят.

Решението разгневи алпинистите с увреждания, включително Хари Буда Магар, роден в Непал войник от племето гурки, който е с двойна ампутация, когато настъпва самоделно взривно устройство по време на служба в Афганистан.

Той е един от коалицията от непалци с увреждания, които се борят срещу забраната във Върховния съд на Непал и през 2018 г. тя е отменена.

Магар успешно изкачи Еверест на 19 май т.г., като стана първият човек с двойна ампутация над коляното, завършил изкачването.


Катерене нагоре и нагоре

Обстановката на Еверест може да затрудни комуникацията на всеки, независимо дали е глух или не. Ветровете и въртящият се сняг могат да затруднят взаимното виждане и чуване, а тъмнината добавя допълнително визуално предизвикателство.

Унгер и Леман са двойка от гимназията, но започват да се катерят заедно едва през 2015 г., когато изкачват връх Килиманджаро.

Леман има много по-голям опит, след като предприема крос-кънтри пътешествие с приятели, след като се дипломира в Галодет, единствения в света университет за глухи и слабочуващи.

Той се влюбва в катеренето, но е разочарован от липсата на налични ресурси на родния му ASL.

Записва се на курс, но инструкторът му съобщава, че ще трябва сам да наеме и да плати за преводач, а след това да получи преводач, който да го придружава на всяка експедиция. Вместо това той се обърнал към YouTube, но повечето видеоклипове не били субтитрирани или автоматичните субтитри не били достатъчно добри, за да ги следи.

В повечето случаи той казва, че се е учил по метода на пробите и грешките, като е наблюдавал други катерачи и ги е копирал. След това научил Унгер как да се катери.


Обикновено двойката използва приложението за превод на глас в текст Big, за да комуникира с водачи и други катерачи, но телефонният сигнал на голяма височина е в най-добрия случай несигурен. Дори нещо толкова просто като писане на текст е предизвикателство на 25 000 фута - те трябва да свалят ръкавиците си, за да използват сензорния екран, което може да е рисковано при такива ниски температури.

Унгер и Леман решават да приемат, че никоя технология няма да им подейства на Еверест, и се заемат да се научат да общуват колкото се може повече без нея.

Преди изкачването те работят предварително със своите шерпи, за да научат някои основни ASL и да се споразумеят за визуални знаци и сигнали, които всички да използват. До третата седмица от съвместното изкачване двойката и шерпите им успяват да общуват лесно, без да използват приложение или да записват нещата на хартия.

Допълнителната работа преди изкачването се оказа от решаващо значение.

Близо до върха маската на Леман се напълнила с лед и той започнал да се паникьосва. Той обаче успял да се свърже със своя шерпа, който бързо поправил маската и върнал групата на правилния път.

"Има много различни бариери, през които трябваше да преминем, за да стигнем до Еверест, така че когато стигнахме до върха, имахме чувството, че сме преодолели шансовете", казва Унгер. "Бяхме наистина горди от себе си."

В базовия лагер на Еверест Унгер и Леман се сприятеляват с Хашим, малайзийски алпинист. Той видял двойката да се подписва и дошъл да се представи.


Въпреки че нямат общ жестов език, триото се сприятелява и общува чрез смесица от ASL, международен жестов език и жестове.

Хашим изпреварва двойката до върха на 18 май, но оттогава не е виждан. Изчезва на следващия ден, докато се спуска от върха към Лагер 4.

Правителствата на Малайзия и Непал подпомагат издирвателната мисия, която в крайна сметка е прекратена на 6 юни.

Тази година беше опасна за планината. Непал беше широко критикуван за издаването на най-големия брой разрешителни за изкачване досега, на фона на опасенията за потенциално пренаселение. Потвърдено е, че през сезон 2023 г. са загинали дванадесет алпинисти, а други петима - включително Хавари - са изчезнали.

Вероятно Унгер и Леман са били последните двама глухи хора, които Хашим е видял преди да умре.

"Разбира се, че знаем, че планинското катерене е свързано с рискове", казва Унгер. "Но това се случи на нашия приятел и на нашата глуха общност и не е лесно за нас".


Признаци на бъдещето

Сега двойката има за цел да бъде първите глухи алпинисти, които ще покорят седемте върха - най-високите планини на всеки континент. Само 460 души са постигнали този подвиг.

Успешното им изкачване на Еверест ги поставя на повече от половината път към целта - освен Килиманджаро, те са изкачили и Аконагуа и Денали, най-високите върхове съответно в Южна и Северна Америка.

"С правилната нагласа и правилните приспособления (разходките на открито) са достъпни за глухите и слабочуващите хора", казва Леман. "Тя е достъпна за хората с увреждания."

След това той разказва за това, което се надява, че глухите и слабочуващите деца ще си помислят, когато видят, че двама глухи възрастни са покорили най-високата планина в света.

В ASL начинът да се покаже акцентът върху дадена дума е като знакът се повтори няколко пъти, като става все по-голям или по-належащ.

Когато говори за целта си да вдъхнови глухите и трудночуващите младежи, Леман многократно използва знака за "мечта", който прилича на надут балон, но той надува балона, докато стане все по-голям и по-голям и по-голям, почти покривайки цялото му тяло.

Трудно е да се преведе тази концепция на английски език.

Но, както показват преживяванията на Леман и Унгер по време на планинското изкачване, амбицията има смисъл на всеки език.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец