Свързани новини

30.04.2023 07:55

Непал издаде рекорден брой разрешителни за изкачване на Еверест

Видян 14161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досега Непал е издал разрешителни за рекордните 463 алпинисти за тазгодишните пролетни експедиции до Еверест, въпреки че експертите се притесняват от опасно пренаселение на върха.

Досега около 367 мъже и 96 жени алпинисти от 65 държави са получили разрешение да изкачат най-високия връх в света от страната на Непал, заяви пред CNN Юбарадж Хативада, директор на непалския департамент по туризъм. Американски и китайски алпинисти са начело на списъка.

Пролетта е най-подходящото време за изкачване на Еверест, въпреки че някои алпинисти могат да се изкачат и през по-малко благоприятния есенен сезон.

Повечето алпинисти се опитват да изкачат върха през май. Има кратък период от време - обикновено след средата на май - когато температурите са по-високи, а високопланинските ветрове, известни като струйно течение, са се отдалечили от планините.

Алпинистите, заедно с членове на персонала и водачи шерпи, ще прекарат почти две седмици в поход до базовия лагер на Еверест, който се намира на височина около 17 000 фута (почти 5 200 метра).

След това те ще прекарат около две седмици в приспособяване към надморската височина и в очакване на добри метеорологични условия, преди да продължат още четири дни, да достигнат други лагери и накрая да се изкачат до върха.
 
Предупреждения за твърде много хора на Еверест

Алпинисти предупреждават за опасността от пренаселеност на Еверест.

Голям брой хора, които се опитват да достигнат върха за кратко време, са довели до задръствания на върха в миналото, като стотици хора са чакали на опашка, за да достигнат върха на Еверест.

През май 2019 г. снимка, направена от алпиниста Нирмал Пурджа, показваща гъста върволица от алпинисти, които се тълпят на открития хребет към върха на планината, стана вирусна. Тогава той каза пред Си Ен Ен, че на опашката към върха в района, известен като "зоната на смъртта", има около 320 души.

Повече от 460-те алпинисти, които са получили разрешение да се изкачат тази пролет, ще бъдат придружавани от над 1500 непалски шерпи и друг персонал в базовия лагер и нагоре. За да избегнат пренаселеност, непалските власти казват, че поставят повече от едно въже, където е възможно. "Не можем да променим географията... но се опитваме да се справим с нея, като добавяме множество въжета", казва Хативада пред CNN.

По думите на служителя трима шерпи са загинали по-рано този месец, след като са били погребани от снежен блок на Еверест. Те са доставяли материали за изграждането и разчистването на маршрут, който ще се използва от алпинистите, за да стигнат до върха на планината.

В Непал се намират осем от десетте най-високи планини в света, така че алпинизмът е значителен източник на приходи, като в него работят големи екипи от хора, които подпомагат катерачите.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева