Свързани новини

31.12.2019 09:00

България в Топ 20 на света по допинг, лидерът е изненадващ

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е в Топ 20 на страните с най-голяма употреба на забранени стимуланти в света. Страната ни е на 19-то място в света по положителни проби в годишния доклад на Световната антидопингова агенция, който обхваща периода до 31 май 2019 г., предава Gong.bg


 


Това обаче представлява сериозно подобрение спрямо предните години, защото в миналото сме били и в топ 10 на страните, които най-много употребяват непозолени средства в спорта. Забелязва се трайна тенденция на намаляване на тези случаи у нас.


 


Изненадващи изглеждат лидерите в тази неособено престижна класация. Италианските спортисти са най-назобените на планетата, а най-много са представителите на културизма сред допингираните спортисти изцяло, пише вестник "24 часа".


 


Положителните проби на Апенините са 171. Следват Франция - 128, САЩ - 103, Бразилия - 94. Чак на петото място е Русия с 82 случая, но точно тя бе наказана за отстраняване от всички състезания за период от четири години. Причината обаче при руснаците е, че там се касае за държавна политика на допингиране. В десетката са още Китай (62), Индия (57), Белгия (54), Испания (62) и Южна Африка (52).


 


Културистите напълно оправдават прозвището си у нас "нацепени батки", като са с цели 266 положителни проби и то при не толкова строг контрол, както в олимпийските спортове. На второ място е леката атлетика - 242, а на трето - колоезденето и щанги - по 123.


 


Следва още един неолимпийски спорт, който е свързан с фитнес залите - пауърлифтинг, където има 101. Изненадващо напред е футболът, където са открити 78 положителни проби. Следват борба (57), ръгби (54), бокс (49) и плуване (32).


 


По принцип има леко намаление в положителните проби в световен мащаб. От Световната антидопингова агенция обявиха, че вече имат и нов метод, с който проверките да хващат ползването на забранени препарати доста време след като те са приети. Това ще доведе до още една проверка на пробите от олимпиадите в Сочи и Рио де Жанейро, защото срокът на тези от Пекин и Лондон вече изтече.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите