Свързани новини

21.01.2020 11:13

Англия отказа да предаде пробите на Мо Фара: допинг

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британската антидопингова агениця (UKAD) категорично отказа да предаде за повторен анализ допинг проби на голямата им звезда в леката атлетика сър Мо Фара.


Световната антидопингова агенция (WADA) поиска да изследва отново пробите на атлети от американския проект Найки Орегон, след като през октомври главният му треньор Алберто Салазар бе наказан за 4 години за допингнарушения. Четирикратният олимпийски и шесткратен световен шампион работи със Салазар в продължение на цели 7 години, именно когато постигна всичките си най-големи успехи. Публично известно е, че всички възпитаници на отсранения вече Салазар са силно допингирани, както потвърди и авторитетния Ню Йорк Таймс. Два независими тричленни състава на Американската арбитражна асоциация установиха, че Салазар е пренасял тестостерон, прилагал е забранена инфузия и се е занимавал с подправяне на документи. Според някои от тренираните от Салазар спортисти ги заплашвал да вземат забранени вещества, за да могат да получават пари от спонсорства.


Преди да завърши мандата си на 31 декември, президентът на WADA сър Крейг Рийди заяви, че ще има разследване срещу атлетите, работили със Салазар, което ще включва и реанализ на взети по-рано проби.


Шефката на (UKAD) Никол Сепстед пък най-нагло заяви, че пробите на сър Мо Фара са нейни и тя няма да ги предаде за повторен анализ. Според нея повторното тестване ще увреди пробите.


Думите ѝ, очаквано, доведоха до гневна реакция от Русия. Националната антидопингова агенция (РУСАДА) остана отново без лиценз за 4 години заради манипулация на данните от московската лаборатория. Преди това Русия бе критикувана заради отказа си да допусне представители на WADA в лабораторията, както и да предаде съхранявани проби за повторен анализ. Но го направи.


"Световният антидопингов кодекс и стандартите на WADA са едни и същи за всички. Независимо дали е британската агенция, руската или някоя друга. В противен случай системата няма да работи. Вярвам, че UKAD не трябва да възпрепятства всякакво предаване на проби. Съгласно параграф 6.5 от световния антидопингов кодекс последващият допълнителен анализ на допинг проби може да бъде извършен по всяко време единствено по указания на антидопингова организация или по указание на WADA. Всяка непрозрачност от двете страни и това не се отнася само за UKAD, създава стена на недоверие в антидопинговата система на държавата и съответно нейните спортисти като част от системата", заяви генералният секретар на РУСАДА Маргарита Пахноцкая


Световният шампион на 110 м с препятствия от 2015 г. Сергей Шубенков, който несправедливо не бе допуснат до участие на игрите в Рио през 2016 г., без да има нито провинения, нито съмнения към него, само защото е руснак, публикува новината за отказа на UKAD в Туитър и риторично попита: "Отнеха ли им лиценза вече?". В руския вариант на профила си той коментира: „Можело ли така?”, визирайки двойния аршин в борбата със забранените вещества в спорта.  Любопитен парадокс е, че шеф на световната атлетика е сър Себастиан Коу от Великобритания, по ирония олимпийски шампион от Москва 1980. 



 

 

 

 



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог