Свързани новини

17.07.2012 14:50

10 любопитни факта за Олимпийските игри в Лондон

Видян 1569 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лондон съчетава на едно място вековни традиции и неспирен технологичен и архитектурен прогрес. През тази година на летните Олимпийски игри всеки посетил столицата на една от най-големите монархии, ще може да види точно това и начина, по който двете крайности балансират и се допълват. В името на новото представяме десет първи неща, свързани с новите игри.

 

1. Домакини за трети път

 

Лондон бе домакин на Олимпийските игри през 1908 и 1948 г. Както изглежда градът се оказа добър домакин, защото тази година отново ще приюти  спортното събитие.  Ако се вземат предвид всички усилия, които страната положи тази година, тя едва ли ще има проблеми със спечелването на олимпийски комитет за четвърти път.

 

2. Велодромът

 

Това е първото място в Лондон, което е завършено и предвидено именно за Олимпийски град. Представлява гигантски закрит колодрум. В крак със “зелената” тема на игрите, мястото използва по-малко изкуствено осветление, както и свежда до минимум използването на климатици. Покривът пък е построен така, че да събира дъждовна вода, която да е допълнителен източник, обслужващ нуждите на игрите.

 

3. 3D излъчване на Игрите

 

През 2012 г. за първи път Олимпийските игри ще бъдат излъчени на 3D. Докато Олимпиадата през 2008 г. беше първата, която беше излъчвана изцяло в HD формат, то тази ще е първата, включваща едновременно HD и 3D образ.

 

4. Английски футболен отбор

 

Тази година домакините на летните Олимпийски игри ще представят състезаващ се футболен отбор от 1960 година насам. Една от причините Великобритания да не се е опитвала да се класира за игрите е решението, взето през 1972 г,, според което на “аматьорите” е забранено да играят. Макар че през 1984 г. играчите имаха шанса да се състезават, тогава те просто се отказаха. Може би тази година британците ще преосмислят разбиранията и идеалите си и ще си върнат предишната слава.

 

5. Женски футбол

 

Ще можем да се насладим и за първи път на женския аналог на мъжката игра – футбола. Началото на първият женски футболен мач ще бъде дадено дори преди церемонията по откриването, което е явен начин за обявяване на засиленото чувство за равенство между половете. Състезателките от Саудитска Арабия ще имат за първи път шанса да се включат в надпреварата. Това се случва съвсем скоро, след като отборът бе заплашен от Олимпийския комитет, че ще забрани на отбора на Саудитска Арабия да се състезава, поради дискриминация по полов признак.

 

6. Бокс за жени

 

Както изглежда жените правят още една стъпка напред. От тази година в програмата на Олимпийските игри ще бъде включен един нов спорт за тях – бокс. Точно така, жените ще се бият помежду си, както всички мъже, които вече сме гледали на ринга.

 

7. Параолимпийските игри в Лондон

 

Тази година за първи път ще бъде призната връзката между Параолимпийските и Олимпийските игри. Между 27 юли и 2 август Лондон ще бъде домакин на Олимпийските игри, а между 29 август и 9 септември ще се проведат и Параолимпийските.

 

8. Невероятен стадион, първи по рода си по своята изработка 

 

Общо 80 хиляди души ще могат да се поберат на новият Олимпийски стадион, който е построен с помощта на 10 хиляди метрични метра стомана, и е първата подобна структура на континента. Стадионът може да се похвали с безброй мерки за намаляване на използваната енергия, включително липсата на хранителни обекти вътре. Тази година те са разположени отвън, а срещу тях се намират огромни екрани, които позволяват на посетителите едновременно да хапнат и да не се отделят и за секунди от състезанието.

 

9. Транспорт със скоростта на светлината

 

Друга сполучлива мярка за съкращаване загубата на енергия е взета спрямо обществения транспорт. Олимпийските игри през 2012 г. ще разполагат с изключително бързите влакове “Javelin”, които са направени специално за целите на транспортирането на зрителите. Те ще ходят от централната част на Лондон до Олимпийския парк само за седем минути. Ще превозват максимум по 25 хил. пътници в рамките на един час.

 

10. Еко игри

 

Парадокс е, че игрите празнуват едновременно индустриалната революция (известна още с раждането на замърсяването) и сериозния ангажимент към природата. Лондон ще бъде първият град, който ще прави активно измерване на своя въглероден отпечатък по време на Олимпийските игри. Взети са възможно най-голям брой мерки за намаляване на замърсяването. Свидетелство за това е предвиденият екологичен транспорт и специално проектираният за целта стадион.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв