Претенциозни градини със скулптури и фонтани, различно имущество като бижута, фаянс и фини прибори за хранене са намирани често по време на разкопките.

Свързани новини

08.08.2023 14:16

Viasat History представя: вила Джулиана

Видян 4539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2019 година беше подписано споразумение между Прокуратурата на Торе Анунциато и директорът на Археологическият парк на Помпей. Това ще предпази Чивита Джулиана от множеството ограбвания при незаконни разкопки.


Нов документален филм по Viasat History показва откритията, направени в тази вила близо до Помпей. През февруари 2021 г., в Чивита Джулиана, на 700 метра северозападно от стените на античния Помпей, археолозите разкопават удивително добре запазена, почти непокътната римска церемониална колесница. И до днес тя е единствената открита от този тип.


Учените я наричат „Ламборгини“ на своето време. Документалният филм връща зрителя във времето на античния Рим, обяснявайки контекста, в който тази колесница е била използвана и се опитва да разбере кои са били собствениците и какъв е бил техният социален статус. Вила Джулиана, позната оща като Чивита Джулиана, е антична римска вила близо до Помпей в Италия. Разкопките, започнали през 2021 г., разкриват забележително запазени стенописи, мозайки и артефакти. Предполага се, че имотът е бил собственост на богата римска фамилия, като разкопките представят ценни данни за ежедневния живот и за архитектурата от римската епоха.


Сега Чивита Джулиана е очарователно археологическо място, което продължава да допринася за разбирането ни за древната история. Археологическите открития в Помпей, включително тези от Чивита Джулиана, предлагат ценен поглед към живота на робите по време на античен Рим. Разкопките откриват доказателства за тяхното житейско положение, работните им задължения и социален статус.


Малки, претъпкани жилища, известни като „ергастула“, които са използвани от робите, разкриват тежките условия на техния живот. Артефакти като окови и вериги, намерени в тези места, показват тяхната роля и тежките им трудови задължения. На другия край на социалната стълбица, разточителни и разкошни резиденции, известни като „домус“, демонстрират луксозния начин на живот на римския елит. Тези къщи се характеризират със сложни мозайки, стенописи и големи дворове. Претенциозни градини със скулптури и фонтани, различно имущество като бижута, фаянс и фини прибори за хранене са намирани често по време на разкопките.


Тези открития показват екстравагантното и привилегировано съществуване на елита на Помпей. Докато изследването в Чивита Джулиана продължава, се откриват нови следи, хвърлят светлина върху тайните на вила Джулиана и последните дни на нейните обитатели. Помпей: Погребаните тайни на вила Джулиана – е с премиера само по Viasat History.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог