Тя каза, че в момента до 23 000 души посещават забележителността всеки ден.

Свързани новини

08.08.2023 11:57

Гърция ограничава посещенията на Акропола от септември

Видян 2112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкото правителство наложи ограничение на броя на посетителите на Акропола, което ще влезе в сила от септември.

Гърция обяви, че ще ограничи броя на ежедневните посетители на Акропола, за да гарантира безопасността и дълголетието на древния паметник.

От септември обектът на световното наследство на ЮНЕСКО в Атина ще приема не повече от 20 000 посетители на ден, според министъра на културата на страната Лина Мендони, съобщават от CNN.

В интервю за гръцката радиостанция Real FM в сряда Мендони каза, че промяната се въвежда като пробна след проучване на правителствената "Гръцка организация за развитие на културните ресурси".

Тя каза, че в момента до 23 000 души посещават забележителността всеки ден.

"Това е огромно число", каза тя на интервюиращия. "Туризмът очевидно е желателен за страната и за всички нас, но трябва да помислим и да разберем как прекомерният туризъм няма да навреди на паметника".

Построена на скалист хълм през пети век пр.н.е., древната цитадела е дом на колекция от исторически руини, сгради и артефакти – най-известният е храмът Партенон, посветен на богинята Атина.

Акрополът и неговите паметници „формират най-великия архитектурен и артистичен комплекс, завещан от гръцката античност на света“, според ЮНЕСКО.

"Мястото е отворено всеки ден от 8 сутринта до 20 часа, но половината от посетителите обикновено пристигат сутрин, между 8 сутринта и обяд", каза Мендони.

"Това създава неприятни условия за обекта, посетителите и персонала, който се опитва да приеме този голям обем от хора", добави тя.

Мендони каза, че правителството планира да създаде почасови ограничения на посетителите, за да избегне затруднения.

"Например, 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта местно време, 2000 през следващия час, 9-10 сутринта", каза тя.

Ограничението за броя на посетителите ще варира през деня, но ще бъде в сила от момента, в който комплексът се отвори, до затварянето му.

Мендони каза, че мярката ще позволи на правителството да защити паметника и да подобри цялостното преживяване за посетителите.

Тя каза, че новата система ще бъде изпробвана от началото на септември, като държавната телевизия ERT съобщава, че ще започне в понеделник, 4 септември. След това ограниченията ще влязат в сила от 1 април, преди летния сезон на 2024 г., потвърди Мендони.

От 1 април новата система ще важи и за други археологически обекти, които работят с електронни билети, представляващи 90-95% от посетителите на гръцките обекти.

Миналият месец гръцките власти затвориха Акропола и други археологически обекти за няколко часа през най-горещата част от деня, докато страната се бореше със смъртоносна гореща вълна.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката