Свързани новини

20.06.2009 10:23

Гърция си иска обратно съкровищата от Партенона

Видян 2355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият министър на културата Антонис Самарас поиска от Британския музей да бъдат върнати в родината им скулптури и фриз от Партенона, съобщи БГНЕС.


Изказването си Самарас направи по повод днешното официално откриване на новия, свръхмодерен музей на атинския Акропол. "Ние, гърците, не можем в пълна степен да разкрием достиженията на нашата култура, тъй като половината скулптури от Партенона са изнесени от страната преди 207 г. и понастоящем се намират "в изгнание", някои от тях на 4000 км от родината им", каза Самарас. Шедьоврите на древногръцката култура са изнесени през XIX в. от лорд Елгин и понастоящем съставляват ядрото на колекцията на Британския музей. "Аргументите на британците, отказващи да върнат скулптурите, досега бяха, че в Гърция липсват подходящи условия за експонирането и съхранението им. Сега обаче, с откриването на новия музей на Акропола, подобни аргументи са несъстоятелни", отбеляза Самарас. "Културните паметниците на Акропола принадлежат не само на Гърция, а и на цялото човечество, на всички нации, включително и английската". Гръцкият културен министър и специалисти-археолози разведоха присъстващите журналисти из новия 4-етажен и свръхмодерен музей на Акропола, строен в продължение на години. Музеят ще съхранява хиляди експонати, образци на древногръцката култура - нещо, което преди бе невъзможно, поради значително по-малката площ на стария музей. Сред тях е и копие, възсъздаващо знаменития фриз на Партенона, чийто оригинал също е в Британския музей.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете