ПиГкасо почина на 8-годишна възраст

Свързани новини

08.03.2024 14:25

ПиГкасо почина на 8-годишна възраст

Видян 2644 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната арт сензация Пигкасо - 500-килограмово прасе, известно с това, че рисува с носа си и с четка - почина в Южна Африка на осемгодишна възраст, след като страдаше от хроничен ревматоиден артрит, съобщи собственикът ѝ .

В изявление за "Катърс нюз" Джоан Лефсън - 52-годишна художничка и активистка за правата на животните - съобщава, че творческият ѝ партньор е починал, след като симптомите му бързо се влошили през септември 2023 г. До началото на октомври Пигкасо е загубил възможността да използва задните си крака поради калциране на долната част на гръбначния стълб.

"Има много тъга, че такава вдъхновяваща фигура за хуманно отношение към животните е починала, но също така празнуваме един добре изживян живот и дълбоката промяна, която тя направи", каза Лефсън.


През 2016 г. Лефсън спасява четириседмичната Пигкасо от заводска ферма точно преди да бъде изпратена в кланица. Оттам прасето е преместено в приют за спасени селскостопански животни във Франшхук, Южна Африка.

В един момент Лефсън забелязва, че прасето изяжда или унищожава всичко, оставено в бокса му, с изключение на една четка за рисуване. Тогава на Лефсън му хрумва идеята да научи свинята да използва четката и да възпита у животното интерес към изкуството.


"Това не е, просто една картина прасе - далеч от него. Това е сериозно и изключително творческо сътрудничество, в което работя и участвам чрез "движеща се четка", за да разработя динамични произведения на изкуството, които вдъхновяват и предизвикват статуквото", пише Лефсън на своя уебсайт.

Проектът е наречен "LEFSON + SWINE", а целта му е да подчертае "разединението и несъгласието на човечеството с нашата планета" и да се фокусира върху ""храната", която избираме да ядем, и вредните последици, които животновъдството има върху околната среда и благосъстоянието на животните".

По време на творческата си кариера свинята продава свои картини на стойност над 1 милион долара и поставя световни рекорди, като става първият художник-животно, организирал самостоятелна изложба, и продава най-високата цена на творба, нарисувана от животно.

Свинята Pigcasso е описана като "най-успешния художник, който не е човек, в световната история". Сега нейното наследство "продължава чрез светилището и нашата мисия да вдъхновяваме един по-мил и устойчив свят за всички", каза Лефсън.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева