Корици на книги за бестселъри

Свързани новини

17.04.2023 07:04

Нигерийски художник иска да се вдъхновявате от чернокожите жени

Видян 24364 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Моренике "Ренике" Олусаня прекарва голяма част от времето си с iPad и тъч перо, като скицира хората и нещата, които ѝ се струват интересни.

Родената в Нигерия визуална артистка особено обича да рисува чернокожи жени.
"Аз съм в Нигерия; черните жени са всичко, което виждам. Обичам да рисувам нашата култура, нашата мода и нашите прически", казва тя.

Израснала в Лагос, търговския център на Нигерия, Олусаня винаги е била артистична. "Рисуването беше нормално занимание за мен като дете", обяснява тя. "Баща ми беше художник за кратък период от време, така че съм го виждала да рисува. Виждах и по-големия си брат да рисува."

28-годишната Олусаня учи творчески изкуства в университета в Лагос и работи като графичен дизайнер, преди да започне да се занимава с изобразително изкуство на пълен работен ден по време на блокирането на Ковид-19 през 2020 г.


Корици на книги за бестселъри

Изкуството на Олусаня се изразява в много форми, като портрети, танцово изкуство и корици на книги. Някои от тях са създадени върху платно, но тя предпочита да илюстрира дигитално.


Като комбинира форми, линии и сенки на своя iPad, тя е проектирала корици на книги за забележителни жени, сред които Амината Туре, първата чернокожа министърка в Германия, награждаваната американска авторка Коу Бут и ямайско-американската авторка Никола Юн.
През 2020 г. тя илюстрира корицата на книгата на Юн "Инструкции за танцуване", като скицира чернокож мъж и жена, танцуващи танго.


"Книгата разказва за една жена, Иви, която започва да танцува. Тя среща мъж, с когото се свързва чрез танца", обяснява художничката и допълва, че корицата е била готова за два месеца.


Според Олусаня илюстрирането на корицата е било "сбъдната мечта", особено след като книгата веднага се превръща в бестселър на "Ню Йорк Таймс" след излизането си през юни 2021 г. "С гордост мога да кажа, че съм създала корици на книги за множество бестселъри", добави тя.


Силата на разказването на истории


Много от портретите на Олусаня споделят послание за това какво е да си чернокожа жена в днешния свят.


"Ако видя фраза, нещо или човек, които според мен разказват история и могат да бъдат изпълнени в произведение на изкуството или картина, се заемам с тях", обяснява тя.


Нигерийската художничка Айобола Кекере-Екун създава цветните си творби от сгъната хартия


Една от творбите ѝ, "Амината", представлява изображение на чернокожа жена с къса розова коса, облечена в бяла рокля без ръкави, която разкрива гърба ѝ. "Цветът на косата е вдъхновен от моята приятелка Чигози", казва Олусаня. "По онова време се оказах несигурна заради всички мазнини по гърба си. Затова я нарисувах, както ще забележите на портрета. Това беше моят начин да приема себе си. Беше и начин да покажа, че за чернокожите жени като мен е естествено да имат мазнини по тялото си."


Нейните танцови портрети са още по-лични. "Това е като дневник за мен; рисувам ги въз основа на това, което преживявам", обяснява тя.


Например "Тя няма да мълчи" е създаден по време на пандемията, когато се увеличават случаите на насилие над жени. "Изкуството беше вдъхновено от това как жените в социалните медии дадоха гласа си, за да подкрепят други жени, които се бяха сблъскали с целенасочен тормоз", обясни тя.


"Това беше много тежко за мен, но исках да създам нещо силно, нещо, което показва, че когато една жена е третирана несправедливо, винаги ще има други жени, които се опитват да помогнат", каза тя.



През 2021 г. Олусаня е включена в списъка на 100-те най-вдъхновяващи жени в Нигерия на Leading Ladies Africa, а през 2022 г. печели специалната награда на Lord's Achievers: Дама, която оказва въздействие чрез изкуство.
"Спечелването на наградата беше много окуражаващо за мен. Тя затвърди факта, че изкуството е моето нещо и хората могат да се отнасят към това, което правя", казва тя.


Макар че Олусаня е щастлива да получи признание за работата си, тя казва, че върхът в кариерата ѝ е, че получава поръчки за създаване на портрети за някои от най-големите марки в света, включително Hulu, Dark & Lovely, Penguin Random House и Scholastic.


През следващите няколко години тя просто иска да продължи да твори и да експериментира с изкуството. "Искам да продължа да си сътруднича с по-големи марки, да организирам изложби в Лагос и други страни", казва тя.


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните