Зрителите ще видят някои от най-емблематичните ѝ роли от 11 до 17 декември по БНТ 2

Свързани новини

07.12.2023 16:11

Невена Коканова със специална тв седмица

Видян 2348 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зрителите ще видят някои от най-емблематичните ѝ роли от 11 до 17 декември по БНТ 2



"Кино икона", „филмова легенда“, „първата дама на българското кино - родната филмова и театрална история нямаше да е същата без забележителното присъствие на Невена Коканова. По повод 85-та годишнина от рождението ѝ, в седмицата от 11 до 17 декември в 16:30 ч. БНТ 2 ще излъчи любими заглавия, с които ще припомни на зрителите някои от най-емблематичните роли на актрисата.


Коканова е родена на 12 декември, потомка на аристократичен австрийски род, едва 17-годишна се качва на сцената, изиграва десетки роли в театъра и киното, печели признание и многобройни награди, но най-вече – дълголетната любов и възхищението на публиката.


Зрителите ще имат възможност да гледат филмите Тютюн, Вечери в Антимовския хан, Отклонение и Момчето си отива. На 16 декември ще бъде излъчен и документалния филм, посветен на актрисата, Невена Коканова: Тя е любов.


Големият пробив на актрисата е в екранизацията на „Тютюн“ от 1962 г., режисирана от Никола Корабов. Въпреки че първоначално за тази роля е избрана друга актриса, с неповторимия си талант и ослепителна красота Коканова се превъплъщава в образа на Ирина. Гледайте първа и втора част на „Тютюн“ в понеделник и вторник – 11 и 12 декември от 16:30 ч.

Любимият писател на Невена Коканова е Йордан Йовков и това, което може би ги свързва, е дълбоката лиричност на образите, човешкото състрадание и смисленост. Вижте актрисата в образа на Сарандовица във „Вечери в Антимовския хан“ в сряда и четвъртък – 13 и 14 декември от 16:30 ч.

В петък, 15 декември, в 16:30 ч. следва „Отклонение“ – по мотиви от романа „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова. Определян като един от най-силните български любовни филми на всички времена, „Отклонение“ разказва за двама души, някога обичали се, дълго разделени, а после случайно срещнали се отново. Във филма Невена Коканова си партнира с големия Иван Андонов.

В събота, 16 декември, в 16:30 ч. очаквайте „БНТ Представя“: „Невена Коканова. Тя е любов!“ – филм от портретната документална поредица на обществената телевизия.

В неделя, 17 декември, от 16:30 ч. не пропускайте „Момчето си отива“ – незабравим филм за романтичните илюзии на младостта, спечелил редица престижни награди – за сценарий на Георги Мишев, за женска роля на Невена Коканова, за режисьора Людмил Кирков и награда за главна роля на Филип Трифонов.

Гледайте Седмицата на Невена Коканова от 11 до 17 декември по БНТ 2.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци