Спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра, е осъдил окончателно БНТ заради уволнението си

Свързани новини

06.12.2023 09:53

Камен Алипиев-Кедъра осъди окончателно БНТ заради уволнението си

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра, е осъдил окончателно БНТ заради уволнението си. Това видя Euractiv в деловодството на Върховния касационен съд, който е сложил точка на казуса, отказвайки да разгледа жалбата на телевизията. Така в сила остава решението на Софийския градски съд. Той пък потвърждава решението на Софийския районен съд.

На практика съдът признава, че замаскирано като законно, уволнението всъщност не е принципно, а е лично отношение към Алипиев.

Той коментира пред Euractiv, че решението на съда е морално удовлетворение. Че след него се е върнал в БНТ и веднага е излязъл в отпуск, а от днес напуска по взаимно съгласие обществената телевизия.

На 23 декември 2020 г. районният съд исковете на Алипиев срещу БНТ. Уволнението му като „изпълнителен продуцент“ в дирекция „Информация“, продуцентски център „Спорт“ в БНТ е признато за незаконно и е отменено.

Алипиев беше уволнен през август 2019 г., малко след като Емил Кошлуков стана генерален директор на обществената телевизия. Формалният повод за уволнението на журналиста беше, че е завършил висшето си образование само семестриално и няма нужната квалификация да заема длъжността. Де факто обаче махането на Алипиев се свързва и с неговия протест срещу избора на Кошлуков и с твърденията му, че той е свързан с Делян Пеевски.

Районният съд нареди още Алипиев да бъде възстановен на заеманата длъжност, а БНТ да му плати 5512 лева обезщетение за оставане без работа поради незаконното уволнение за периода от 25 ноември 2019 г. до 10 март 2020 г.

Алипиев е назначен на длъжността си през юли 2011 г., а година по-късно договорът му става безсрочен. Според длъжностната му характеристика условие за заемане на длъжността било завършено висше образование и придобита образователно-квалификационна степен „бакалавър“.

Към момента на сключването на договора и допълнителното споразумение Алипиев не отговаря на условията и е представил само диплома за завършено средно образование от 1984 г.

Със заповед на Кошлуков от 1 август 2019 г. с цел оптимизация на организацията на дейността в структурата и длъжностното щатно разписание на БНТ била закрита дирекция „Информация“ към продуцентски център „Спорт“ с 18 щатни бройки от длъжности, в това число и 3 щатни бройки от длъжността „изпълнителен директор“, и била открита нова дирекция „Спорт“ със същия щат. Новата длъжностна характеристика за „изпълнителен директор“ в дирекция „Спорт“ е идентична с тази на Алипиев и той фактически изпълнявал посочените дейности.

Съдът в крайна сметка приема, че БНТ е допуснала злоупотреба с права и е накърнила правата на Алипиев.

Работодателят има право да променя минималните изисквания за образование и/или квалификация за определена длъжност, когато те не са определени в нормативен акт. Може да го направи във всеки един момент от възникването на трудовото правоотношение. Работодателят обаче веднъж сам е пренебрегнал собствените си правила, назначавайки Алипиев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,