Спасени

Свързани новини

10.08.2023 11:07

Гледаме сериал за спасените шимпанзета от Конго през август

Видян 2629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този август Viasat Nature предлага премиера на специалната поредица за природата „Спасените шимпанзета на Конго с Джейн Гудол“. Този научно-популярен сериал в шест едно-часови епизода  проследява необикновената история на една от най-амбициозните и строги в научно отношение програми за връщане на шимпанзета в тяхната среда, които някога е предприемана.


От резервата за осиротели шимпанзета на д-р Джейн Гудол „Чимпунга“, д-р Ребека Атенсия се опитва да изпълни мечтата на живота си – да подготви група от шимпанзета сирачета за връщане там, където би трябвало да бъдат по принцип – в дивата природа. Това не е лесно, тъй като шимпанзетата имат много малък опит за живота в дива среда и за справяне с нейните предизвикателства. Затова те имат нужда да бъдат специално подготвени и изпитани, за да няма съмнения, че ще могат да се справят.


Програмата за връщане в дивата среда се осъществява на фона на ежедневния живот в резервата „Чипунга“, предизвикателствата и изпитанията на персонала, който се грижи за огромно множество същества – от шимпанзета и панголини и особено пакостливи папагали. Шимпанзетата са изправени пред риск от изчезване заради различни фактори.


Унищожението на жизнената им среда заради обезлесяването, човешката намеса и експанзията на земеделието опасно намаляват тяхното жизнено пространство. В добавка бракониерството за месо от диви животни или за търговия с домашни любимци допълнително заплашва тяхната популация. Болести като Ебола също представляват значителна опасност.


Усилията за запазване на природата, защитата на хабитата и преследването на нелегалната търговия с диви животни са решаващи за предотвратяване изчезването на шимпанзетата и за запазването на богатото био-разнообразие, от което и те са част. Дамата Джейн Гудол е именит британски приматолог, етолог и антрополог, родена през 1934 година. Нейната новаторска кариера датира от 1964 година, когато в Националния парк „Гомбе Стрийм“ на Танзания тя започва да изучава дивите шимпанзета.


След педантични и задълбочени наблюдения тя ни дава смайващ поглед върху поведението на шимпанзетата, който предизвиква преобладаващите по онова време научни вярвания относно интелекта на животните и сложното им социално поведение. Работата на Гудол демонстрира че животните имат емоции, навици за изработване на инструменти и дори участват във военни действия.


Нейните изследвания повлияват значително върху приматологията и опазването на околната среда, вдъхновява множество изследвания върху познанието на животните и опазването на жизнената им реда. Като неуморен защитник на дивия живот и борец с проблемите на околната среда, тя основава Института „Джей Гудол“ за подпомагане на усилията за запазване на околната среда в световен мащаб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби