Елизабет II по време на посещение в САЩ

Свързани новини

29.05.2023 16:45

Досие на ФБР разкрива заговор от 1983 г. за убийството на кралица Елизабет II по време на посещение в САЩ

Видян 1745 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според неотдавна публикувани документи от Федералното бюро за разследване британската кралица Елизабет II е била изправена пред потенциална заплаха за убийство преди 40 години, преди да пътува до САЩ, предаде CNN.

Kа сайта на ФБР "The Vault" бяха публикувани 103 страници. Досиетата обхващат подготовката на няколко пътувания на покойната кралица до САЩ, включително официална обиколка на Западното крайбрежие със съпруга ѝ принц Филип през 1983 г.

В един от документите се описва сигнал, получен около месец преди това посещение от полицията в Сан Франциско, относно телефонно обаждане от "мъж, който твърди, че дъщеря му е била убита в Северна Ирландия с гумен куршум".

Той продължава: "Този човек освен това твърди, че ще се опита да навреди на кралица Елизабет и ще го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или ще се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк "Йосемити".

В същия документ се отбелязва, че "намерението на Тайните служби е да затворят пешеходните пътеки на моста Голдън Гейт, когато яхтата наближи". Не се споменават никакви предпазни мерки, които може да са били предприети в националния парк, нито пък файловете разкриват дали са били извършени арести.


Файловете илюстрират повишената бдителност на ФБР по отношение на възможни заплахи за гостуващия британски монарх, сътрудничеството със Сикрет сървис на САЩ и опасенията за Ирландската републиканска армия (ИРА) и нейните симпатизанти по време на кралските посещения.

Братовчедът на кралицата, Луис Маунтбатън, е убит от Временната ИРА през 1979 г. с помощта на бомба, заложена в рибарската му лодка. При същата експлозия загинаха още трима души, включително две деца. Много от пътуванията на кралицата до САЩ са се състояли в разгара на размириците в Северна Ирландия и документите разкриват, че ФБР е следило отблизо подготовката на кралските посещения през годините.

Преди частно посещение в Кентъки през 1989 г. в един от документите се отбелязва, че макар ФБР да не е знаело за конкретни заплахи срещу кралицата, "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)".


В друг документ от досиетата, подготвящ държавното посещение на кралицата през 1991 г., се изтъква загриженост за ирландски групи, които организират протести по време на няколко планирани събития, включително бейзболен мач, на който монархът е трябвало да присъства, и събитие в Белия дом. Страницата се позовава на информация, отпечатана във филаделфийския ирландски вестник "Айриш Едишън": "В статията се посочва, че антибританските чувства са силно изразени в резултат на добре известните несправедливости, нанесени на Бирмингамската шесторка от корумпираната английска съдебна система, и на неотдавнашните жестоки убийства на невъоръжени ирландски националисти в шестте графства от лоялистки ескадрони на смъртта."


Той добави: "Въпреки че статията не съдържаше заплахи срещу президента или кралицата, изявленията можеха да се разглеждат като подстрекателски. В статията се посочва, че ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуната."


В друг документ от досието, датиран от юли 1976 г., се споменава за случай, когато кралицата пътува обратно през Атлантическия океан, за да помогне за отбелязването на двестагодишнината на Америка, като спирките ѝ включват Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк.


По време на това пътуване, разкриват документите на ФБР, е издадена призовка на пилот за това, че е прелетял с малък двуместен самолет над Батери парк, носейки надпис "Англия, махай се от Ирландия".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.