Свързани новини

12.05.2009 08:50

Злоупотреби в онкологията

Видян 1770 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Националната онкологична болница са взимали незаконно пари от пациенти; сключвани са неизгодни договори без търг. Според прокуратурата има достатъчно данни за извършените престъпления и затова върви наказателно производство, предаде БГНЕС.


Магистратите са поискали от здравния министър да отстрани изпълнителната директорка на болницата Петранка Троянова, защото има възможност да попречи на следствието.
Все пак е имало обявен търг за ремонта на последния етаж. Той обаче е прекратен, строителите са избрани еднолично от директорката. Законният договор за почистване е прекратен, еднолично е подписан друг, три пъти по-неизгоден.
Медицинският център, който лекува персонала на болницата, също не е минал през търг. Роднинската връзка е очевидна - шефът на центъра е съпруг на директорката на онкологията. 
В допълнение прокурорът Пламен Панайотов каза, че във вътрешния правилник на болницата е въведен член, който задължава пациентите да правят избор на екип от лекуващ лекар, което е свързано със заплащането на определена такса. Изборът на лекар е 700 лева. Освен това, болните са били принуждавани да плащат и за хормонални изследвания при рак на гърдата, иначе платени от касата.
Решението за закриване на клиниката по химиотерапия също е преминало законовите граници. Нито един от сигналите на Центъра за защита правата в здравеопазването не е бил неоснователен. Теодора Захариева от Център за защита правата в зравеопазването съобщи, че направените от тяхната организация сметки показват злоупотреби за над един милион лева и то на фона на непрекъснатата липса на лекарства.
"Едно от най-неморалните прояви, които се квалифицират като престъпление, са свързани със злоупотребите със здравето на хората", категоричен беше прокурор Панайотов. Той е озадачен от проверките на здравното министерство по същите договори. Според него те били доброжелателни. Така че засега магистратът се кани да обвини в безстопанственост самото министерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.