28.04.2009 14:50

В онкологията има вече сквръх модерен апарат за лъчелечение

Видян 8136 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в София ще ползва последно поколение телегаматерапевтична уредба с триизмерно планиране, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. В болницата вече функционира апарат за лъчелечение с кобалтов източник „Терабалт”, произведен в Чехия. Апаратът е най-модерният от този тип и е първият по рода си, използван у нас.


Новото оборудване в Клиниката по лъчелечение в болницата беше официално открито днес от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев и изпълнителния директор на болницата доц. Петранка Троянова. Средствата за закупуването му са осигурени от Министерството на здравеопазването. Стойността на апарата е близо 600 000 евро. С модерната апаратура се прилага перкутанно лъчелечение, при което облъчването на пациентите се извършва външно, а лечебните лъчи проникват през кожата. Новата уредба работи с модерна компютърна система за планиране на лъчелечението, която дава възможност много точно да се определи участъкът от тялото, който трябва да бъде лекуван. Апаратът извършва триизмерно облъчване на болния, с което се въздейства само на увредените тъкани и се предпазват от вредни влияния съседните здрави области на тялото. Така се провежда максимално прецизно и ефективно лечение на пациентите. Досега старите апарати, позволяваха използване само на двуизмерно планиране на лъчелечението, с което лъчите не могат да бъдат толкова точно насочени. Новата системата се управлява от компютър и работи автоматизирано, което намалява до минимум шанса за човешка грешка при прилагане на лечението. С въвеждането на уредбата в експлоатация болницата отново разполага с необходимото оборудване, за да предоставя пълния спектър от възможности за перкутанно лъчелечение: линеен ускорител, телегаматерапевтичен и рентгентерапевтичен апарат, както и уредба за автоматично провеждане на брахитерапия. Телегаматерапията е особено подходяща при онкологични и някои неонкологични заболявания в областта на главата и шията, лимфоми, както и при болни с органозапазващи операции с карцином на млечната жлеза. Новият апарат ще може да обслужва между 700 и 900 болни годишно. Той ще замени стария уред, използван в онкологичната болница, който е бил първият у нас и е въведен в експлоатация през 1960 г. Годишно в Клиниката по лъчелечение на СБАЛО се лекуват средно между 2000 и 2500 болни. Обновяването на оборудването в Националната онкологична болница ще продължи. Предстои въвеждането на апарат за конвенционална рентгенова терапия, както и на нов дианостичен компютърен томограф.


През тази година ще започне работа и Дневният център за рехабилитация на пациенти с онкологични заболявания към заведението. Информацията съобщи БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак