01/02
14.03.2019 16:30

ЗИТ изстрелва в космоса от совалки до бизнеси

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как една българска компания задържа световно ниво и лидерство на пазара над 50 години, устоявайки на смяна на системи, политически, икономически и обществени трусове? Едни от малкото, които знаят верния отговор, са специалистите от фирма ЗИТ. Историята на родната фирма е достойна за холивудски хит за високите технологии и големите мечти и амбиции, довели до първия произведен в страната ни компютър, изстрелването на космическа совалка и създаването на едни от най-успешните и продпочетани от малкия и средния бизнес касови апарати.  Ето няколко „кадъра” от над 50-годишната история на успеха на фирма ЗИТ:


Днешният най-амбициозен играч на пазара на фискални устройства „ЗИТ Интернешънал“ е създадена през 1967 г. като българско-японско съвместно дружество под наименованието „Завод за изчислителна техника“. Компанията бързо се превръща в едно от водещите предприятия за съвременна изчислителна техника и е първият български производител на компютри. Продукцията на ЗИТ е била позната и предпочитана в много страни по света - Германия, Китай, Либия, Финландия, Индия, Полша, Куба, Чехия, Унгария и др.


Невероятно, но факт –българската фирма има участие дори в изстрелването на руската космическа совалка „Буран”! Тя се управлява от матричния процесор ЕС 1037 - производство на ЗИТ-София. По-късно от тази  технология се заинтересуват и американците – през 1990 г. директорът на ЗИТ отива с матричния процесор във фирма на НАСА – FPS, които били готови да ни дадат пазара си в Европа, но с гаранция от страна на правителството, че машините няма да ходят в СССР. Тогавашните ни управляващи за жалост не се престрашават на този ход, но пък се ражда първото българо-американско дружество „ЗИТ – Пертек“ за лентови устройства.


Първата изчислителна машина също е дело на ЗИТ по официален лиценз на Фуджицу с името ЗИТ 151. Тя е създадена под ръководството на родоначалника на българската ИТ Иван Попов.С инициатива и средства на ЗИТ се „ражда“ и елитния техникум „Джон Атанасов“, който е фабрика за висококвалифицирани кадри за електронната и техническата индустрия и до ден-днешен.


През 1997г. Завода за изчислителна техника се преобразува в Акционерно Дружество, а от 2000г. е  100% частна компания. По това време фирмата разширява бизнеса си, като стартира производството и на фискални касови апарати. Те са с модерен дизайн и електроника, базирана на процесори на Intel и принтери Citizen или Epson.


Комбинацията от високa производителност, издръжливост и малък размер на касовите апарати са запазена марка на ЗИТ и до днес, което ги прави сред най-предпочитаните устройства не само на българския, а и на австрийския, чешкия, румънския, македонския, гръцкия, етиопския, кенийския и др. пазари.


Последното поколение фискални устройства на „ЗИТ Интернешънал“ „изстрелва в космоса” всеки бизнес, категорични са доволните клиенти. Хитовият мобилен касов апарат „ZIT B20“ е сред най-харесваните от малкия и средния бизнес заради компактния си размер, елегантния дизайн, удобните бутони, големите операторски и клиентски дисплеи с подсветка,наличието на Bluetooth интерфейсзавръзка с компютър, таблет, смартфон и пр. екстри на отлична цена. Освен, че е популярен заради изключително лесната си употреба, „ZIT B20“ е сред малкото на пазара, чиито софтуер отговаря напълно на всички промени и поправки на Наредба Н-18, което дава спокойствие и сигурност на ползвателите му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително