Свързани новини

22.01.2019 15:47

Жълтите жилетки превзеха и немската автостолица

Видян 3337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди жълти жилетки превзеха Щутгарт в първия в Германия марш на разлютените и гневни работници срещу неравенството и корумпираното управление на Европа. Така френската идея завзема и другата най-голяма държава в ЕС. Не е случаен изборът на град – освен на провинция Баден Вюртенберг, богатият град е столица и на Мерцедес и на немската автоиндустрия.  Маршът беше отговор на думите на наследницата на канцлера Меркел като нов шеф на управляващата партия ХДС Анегрет Крамп – Каренбауер, която заяви убедено дни по-рано, че не вижда почва за „жълти жилетки” в Германия. Сякаш не знае разбиването на партията на последните избори в основни големи и важни провинции, проведени в края на 2018 г., които принудиха Мути да подаде оставка и да се оттегли като лидер. „Всъщност, немците имат доста от причините, поради които се оплакват оригиналните френски жълти жилетки”, коментира американската агенция Блумбърг.


Напомняме, че въпреки опитите на властта на Макрон и медиите да игнорират и да обявят за маргинален протеста, на 10-ата си седмица миналата събота той събра 84 000 души по улиците по данни на полицията, а всъщност поне два пъти повече, при това в голям студ, а на пролет, особено в навечерието на евроизборите, се очаква да избухне с нова сила.


Апропо, Блумбърг напомня, че едно от първите искания на жълтите жилетки, наред със социалните, е бил отменяне на намалените лимити за скорост по пътищата във Франция – нещо, което се прави в момента и в Германия, и в България на 80 км извънградско каране и 40 км в градовете. Разбира се, цената на горивата също беше кауза на протестиращите и те успяха да наложат волята си на правителството, както се случи вече и у нас след многохилядни демонстрации.


Дизеловите ограничения на движение на автомобили в някои немски градове, които тепърва се обявяват, също са причина в Германия да скочат на властта, особено пък в производителя на автомобили Щутгарт. Там от 1 януари забраниха дизелови коли, произведени до 2006 г., а от април – до 2011 г. Което засяга 1,3 млн.души. Изобщо, в Германия средната възраст на автомобилите е 9,1 години или спирането на коли на повече от 8 години е национален проблем.


Жълтите жилетки в Щутгарт отказаха на политически партии и лидери да се прикрепят към протеста им и да говорят на техните митинги. „Жълтите жилетки при нас са символ на притежаването на коли, против онези от властта, които ни обвиняват, че сме прекалено бедни, за да имаме право да си позволим автомобили и да ги караме, както желаем”, цитира Блумбърг демонстратите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните