Министърът на земеделието Кирил Вътев представи екипа си. Оказа се, че Вътев си е взел за съветник д-р Дамян Илиев, който е бивш шеф на БАБХ.

Свързани новини

13.07.2023 09:23

Земеделският министър взе за съветник уволнен шеф на БАБХ

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на земеделието Кирил Вътев си е взел за съветник д-р Дамян Илиев, който е бивш шеф на БАБХ.

През септември 2019 г. Илиев беше освободен от поста, като така и не станаха ясни мотивите за рокадата. В началото на август същата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на агенцията за сключени от нея договори за изгаряне на животински отпадъци. Повод за действията на Цацаров стана материал на Генка Шикерова и „Антикорупционен фонд“, който разследваше съмнителни обществени поръчки.


Ставаше въпрос за мобилни инсенератори за горене на трупни отпадъци, които обаче не бяха използвани в борбата с африканската чума по свинете.След поредица от запитвания тогава министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че след пика на епидемията от Африканска чума по свинете, ще се мисли за промени в БАБХ.

Отскоро има и нов изпълнителен директор на БАБХ – Светлозар Патарински. Според Вътев той е млад човек с много висок авторитет в средите. Въпроси за Илиев не бяха зададени.

Стоилко Апостолов – управител на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите са другите съветници на новия министър.

“Радваме се, че сред нас има хора, които идват от бойното поле, от реалния живот и практика”, каза още той.

“Задачата, която си поставяме е да работим за повече български храни произведени от български суровини. Новото, което въвеждаме е, че вече няма да се занимаваме с отделни сектори в земеделието,  а с цялата агрохранителна верига, за да може където има слаби звена да бъдат подкрепени”, посочи агроминистърът Кирил Вътев по време на представянето на екипа си.

Според него това го искат всички. На българската трапеза да има повече такива храни от родни суровини. Той каза, че екипът, който поема ръководството в министерството е с изключително експертна ориентация, без нито едно партийно назначение.

“При производството на мляко имаме нужда от пасища за животните, но те не са дадени на животновъдите, а на хора без животни, които получават субсидии. При субсидиите има доста аномалии, които трябва да бъдат решени. Знаем за проблемите”, заяви  Вътев.

Освен това изпитание с храните, проблем били и техническите култури в частност – конопа. Много от него бил изнесен за Румъния, както имало и множеството виртуални кошери, които пречели.

”Пари в земеделието има много, но забелязвам, че те не се използват както трябва. Не водят до резултат, до краен продукт. Тук сме, с намерението да вършим работа”, спомена Вътев.

Той обяви, че ще работят и за намаляване на административните процедури до 40%.

“Така трябва да бъдат променени наредбите, че българският земеделец да не потъва в административни проблеми”, смята земеделският министър.

Относно парите в бюджета за родните земеделци, според Вътев бюджетът е защитен, имало суми, които нямат техническото време да бъдат изпълнени и изплатени, но всички други средства ще бъдат разплатени.

Министърът изрази и задоволството си от решението на Съветът на ЕС, който прие позицията на България в защита на производителите на етеричномаслени култури

“В 4-годишен период ще продължат изследванията и чак тогава ще се реши как ще се квалифицират. Ние няма да спрем да се борим затова. Розата е символът на България”, категоричен бе той.

Относно поредните протести на фермерите, поради пораженията върху овошните им култури, агроминистърът беше категоричен, че ще бъдат подпомогнати.

“Не искам обаче никой да си въобразява, че ще ни притиска. Това им е гарантирано, но трябва техническо време”, добави Вътев.

Вътев ще има 5 заместници и трима съветници, на които ще разчита в различни сфери.

Зам.-министърът Таня Георгиева ще отговаря за управлението и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., както и за интервенциите в Стратегическия план за развитие на селските райони и биоземеделие.

Александър Йоцев е другият зам.-министър, който поема отговорността за провеждането на националната политика по прилагане на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз в областта на пазарните мерки и организациите на производителите. В неговия ресор са още и държавната политика в областта на растениевъдството, лозаро-винарския сектор и други.

Георги Тошев пък ще поеме дейността на Областните дирекции „Земеделие“, провеждането на държавната политика в областта на поземлените отношения и комасацията. Той е бил дълги години директор на Главна дирекция „Земеделие и гори“ в Министерството на земеделието и горите, заемал е и длъжността директор на дирекция „Административно-правно обслужване и Човешки ресурси“ в Държавна агенция по горите.

Мирослав Маринов е четвъртият зам.-министър, който притежава дългогодишен управленски опит в сферата на стопанисването и ползването на горите. Маринов ще отговаря, координира и контролира провеждането на държавната политика в областта на горското и ловно стопанство, както и за организирането на активните въздействия върху градовите процеси и други неблагоприятни атмосферни условия.

Ресорът, който поема Деян Стратев касае развитието на животновъдството, държавни помощи и регулация, морско дело и рибарство, общите политики в областта на рибарството, БАБХ, Изпълнителната агенция по рибарство и агрокултури, както и за Държавен фонд “Земеделие” в частност програмата за морско дело и рибарство.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион