АМ Струма

Свързани новини

11.10.2023 13:01

Зелените искат от ЕК да замрази десетки милиони евро за АМ Струма

Видян 713 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видни еколози, сред които Тома Белев, бивш заместник министър на околната среда и водите, Александър Дунчев, бивш депутат от „Продължаваме промяната“ и Борислав Сандов – бивш вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите, са поискали от ЕК да наложи санкции на България.

Исканията са отправени на среща между зелени неправителствени организации и представители на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. Тя се е провела преди няколко дни в сградата на ЕК в София.

От страна на еколозите са участвали активистите на „Зелено движение“, част от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, както и още няколко членове на неправителствени организации. Всичките участници са членове и на организацията „Зелени закони“, съобщава Еко новини.

Еколозите са настояли Комисията да продължи съществуващите наказателни процедури срещу България, защото страната ни, според тях, не изпълнява екологичните директиви на Европейския съюз.

Те са поискали още ЕК да спре изплащането на втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, защото парламентът не е променил Закона за биоразнообразието.

Зелените призовали ЕК да ревизира жалбите на наши неправителствени организации и да стартира по тях още наказателни процедури срещу България.

Недоволството на зелените е насочено основно срещу няколко решения на Министерство на околната среда и водите. Те не са доволни че МОСВ е одобрило Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, както и подробните цели за защита на животинските и растителни видове по трасето, където тя ще се строи. Нещо, което отпушва строителството на магистралата /В послените си дни като министър Борислав Сандов спря проекта/.

Зелените са докладвали пред представителите на ЕК, че МОСВ е разрешило селскостопански животни да пасат в Националните паркове и так е нарушило европейски директиви. Затова ЕК трябва да образува наказателна процедура, за което зелените са готови да предоставят допълнителна информация.

Еколозите смятат, че в България не се защитават достатъчно лалугерите и бобрите и затова страната ни също трябва да бъде санкционирана. Тук е важно да се каже, че Тома Белев и неговите приближени през 2009 г. взимат половин милион лева, за да развъждат лалугери.

Зелените недоволстват пред ЕК, че държавата разрешава на собствениците на земеделски земи да ги прочистват от саморасли храсталаци и дървета. Според тях за тази дейност трябва да се извършва Екологична оценка или ОВОС /повечето от фирмите, които изготвят оценките, са на зелени активисти/.

Зелените са поискали от ЕК спиране на няколко проекта, сред които: строителство на фотоволтаичен парк близо до Поморие и блокиране на изграждането на няколко туристически обекта по Южното Черноморие.

След влизането на България в Европейския съюз, зелените са подавали жалби и водили дела срещу 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй, Завода за отпадъци в София, столичното метро. От години те искат спиране на работата и затваряне на всички ТЕЦ-ове в страната.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 12.10.2023 12:22

    Тия само зулуми правят!

  • 002 Иглика Петрова 12.10.2023 12:10

    Големи чакали излязоха, обичам природата, но понякога да си отговорен за човешкия живот е по- важно!

  • 001 Дани 12.10.2023 11:51

    Най-добре никой да не обръща внимание какво искат и какво не искат зелените.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните