600млн повече

Свързани новини

22.08.2023 12:35

Хемус гълта 600 млн лв. повече, Струма – извън Кресненското дефиле

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 3,3 млрд. лева ще струва завършването на магистрала Хемус, като проектът ще се оскъпи с допълнителни 600 млн. лв. заради поскъпване на строителните материали и инфлацията, заяви регионалният министър Андрей Цеков.

Той съобщи, че се подготвя постановление на Министерския съвет, с което да се узаконят инхаус договорите между реалните изпълнители на изграждането на магистралата от София до Варна и държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, на която е възложено строителството от страна на пътната агенция.

До 2025 г. могат да бъдат завършени още 80 км от оставащите от трасето, каза Цеков. Министърът припомни, че стойността на контракта за довършването на магистралата към Северното Черноморие е общо 2,7 млрд. лв, а с повишаване на цената с около 25 на сто или 600 млн. лв., тя ще набъбне до 3,3 млрд. лв. Строителният министър допълни, че до момента са платени близо 1 млрд. лв. аванси на компаниите, които имат договори за доставка на техника и строителни материали, но реално изграждат пътя.

Оскъпяването на изграждането в никакъв случай нямаше да е толкова голямо, ако работата по магистралата не бе спряна още от първия служебен кабинет на президента Радев, когато начело на регионалното министерство бе Виолета Комитова, и ако кабинетът Петков не бе изтеглил заделените специални средства за довършване на магистралата, твърдят експерти. Целевите пари в БНБ, които бяха около 490 млн. лв., бяха изтеглени от служебния кабинет на Стефан Янев в средата на 2021 г. по настояване на тогавашния и настоящ министър Асен Василев и на Комитова.

България няма да получи финансиране от ЕК за доизграждането на магистрала Струма през Кресненското дефиле, съобщи още министър Цеков. Той допълни, че в момента се работи върху вариант, при който едното платно в посока София ще бъде построена по източния склон на Кресненското дефиле, като в момента се търси алтернативен маршрут за движението в обратната посока – също извън обхвата на дефилето. При зелена светлина от Брюксел проектирането и строителството на източното трасе може да започне още тази есен, допълни Цеков.



Източник: Пиринско днес



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби