По официални данни на правителството на България само около 23 000 от над 43 000 украински бежанци, пресекли границата ни, решават да останат у нас

Свързани новини

09.03.2022 15:23

Защо само ½ от украинските бежанци остават у нас и къде е промяната?

Видян 14424 пъти | Коментари 6
Гласували 7 рейтинг: 3.7143
много слаба слаба добра много добра страхотна


По официални данни на правителството на България само около 23 000 от над 43 000 украински бежанци, пресекли границата ни, решават да останат у нас. Това прави около половината от тях. И е много, много, много тежка диагноза за живота в нашата страна и за адекватността на нейното управление.




Къде по-точно е Промяната спрямо предишната бежанска вълна – породената от войната в Сирия и в Афганистан преди 5 години, когато управляваше старата власт и спасяващите се от конфликтите в Близкия Изток и Средна Азия не желаеха да остават тук?




Явно само с усмивки не става и, ако за нас още не е ясно, хората, за които въпросът е на живот и смърт, си дават реална сметка къде сме ние. Изглежда според тяхната преценка България не е добро място за живеене. Понеже вчера минах през Радомир с изкорубените полуобитаеми панелки, панорамата ни е страховита. И показателна.




Не щат да остават тук, независимо от членството ни в ЕС и НАТО, независимо от харвардското ни управление през последните 3 месеца, независимо от езиковата, верската и славянската ни близост с украинците по принцип и от конкретния факт, че сред тях има поне 120 000, а според някои дори и двойно повече хора с български имена и корени. Не ни щат и толкова.




Най-неприятните изводи трябва да бъдат за правителството, което разполага с всички ресурси и въпреки това не реагира адекватно:




България не направи дори опит да подбере в Украйна хора с дефицитни за нашата страна професии като лекари, медицински сестри, учители, инженери и да ги привлече тук, както не се постара и при конфликта в Сирия, където имахме много възпитаници на наши ВУЗ-ове в тези дисциплини.




България не успя да учреди за 2 седмици дори щаб или поне центрове за приемане и разпределяне на бягащите от Украйна хора, а ги остави на произвола на съдбата – дори онези, които прекара от зоната на военните действия до нашите земи с автобуси. Просто ги стовари и толкова




България показва, че явно не осъзнава колко тежки демографски проблеми и каква катастрофа с кадрите в жизнено важни сектори има в реалността – даже медицинската хипер криза от последните 2 ужасяващи години на пандемия не е научила нейните управленци. Даже, когато получи шанс да се стресне и да хване „последния влак”, какъвто безспорно е случаят с конфликта в Украйна
, родната власт дори не си „пуска фиша”, не протяга ръка, за да грабне възможността, която не просто не е за изпускане, а е жизненоважна за нас.


 


Извинявайте, но това е престъпление!





Борис Ангелов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 11.03.2022 22:37

    убийците са заети да одобряват модерна за деца

  • 005 Anonimen 10.03.2022 22:18

    Не пишете,че България е виновна, пишете истинските виновници,имената на политици, министри, кметове, чиновници от всякакъв ранг.България е субективно понятие не физическо и не може да носи вина, тя е на управляващите.

  • 004 Anonimen 10.03.2022 11:17

    Вместо българите да правят деца и българките да раждат, както и икономиката ни, чакат някои хора да ни оправят чужденците. Трябва да се привличат българи за заселване, а не украинци, сирийци, руснаци и всякакви други небългари. България държава на българите ли ще е или миш-маш подобен на САЩ или Русия? Борис Ангелов колко деца има, сигурно 1 или 0, ама щото е по-лесно да нямаме деца, а чужденци да ни оправят. С такъв манталитет българската народност върви към своята гибел

  • 003 Anonimen 10.03.2022 09:33

    Авторът иска подбор на бежанците на границата ли да се прави? Да се привличат определен вид хора ли? Дискриминация ли е това? Хората бягат от война, не се явяват на конкурс за работа. Държавата не прави нищо да задържи собствените си кадри, пък ще се възползва от уязвимостта на бежанците, да ги селектира по признак професия. Авторът не знае ли, че при война лекари, мед. сестри и пр. не напускат страната си, остават там да се грижат за ранените. Абсурдна статия.

  • 002 Ломер 09.03.2022 19:37

    Точно тези "изкорубени полуобитаеми панелки" в Радомир са най-депресивното и отблъскващо нещо което съм виждал по света. Това явление е от 1944 г насам, преди не е била депресивна държава.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв