Като основна причина за закриването на училища министърът посочи демографските промени

Свързани новини

09.03.2022 15:14

Наполовина са учениците и училищата у нас за 30 г.: МОН

Видян 2003 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За 30 години учениците са намалели от 1, 4 млн. до 709 хиляди в момента, т.е. почти наполовина. От 1991 г. в България са закрити 1435 училища, от които 630 начални, 776 основни и 29 средни. В момента имаме общо 1851.

Данните са на министъра на образованието Николай Денков, изнесени по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Възраждане Елена Гунчева.


Като основна причина за закриването на училища министърът посочи демографските промени в страната, които се задълбочават през годините, и обезлюдяването на някои райони.

Спадът на населението обаче е под 1/3, докато на учениците и учебните заведения е много по-голям като процент, което подсказва, че очевидно става въпрос за много фактори. Включително за съзнателна политика на държавата в периода 1991 – 2021 г.



Във всяка община има училище, увери Денков. Според него не е възможно да има училище във всяко от 5257-те населени места в страната, както беше преди 1991 г. Факт е, че стотици села в България са без жители, а хиляди са населявани от по шепа пенсионери, тоест няма необходимост от училище. Факт е обаче също, че в много на брой цели малки общини, особено в Родопите, освен във фалит и с тежко състояние на материалната база, училищата са пред закриване. От години този факт е известен, но държавата не действа по него. А иска да окрупнява общини, което ще закрие стотици училища.


Още по-тежкият проблем е качеството на образованието. Данни за 30 г. назад няма, но през последните 10 години България отстъпва по този показател с 19 места до незавидното 83-то в световната ранглиста. Страната ни от години се намира на последната позиция по функционална грамотност не просто в ЕС, а на целия континент.


 


 


Наталия Каменова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2022 09:27

    Отдавна учениците намаляват, училища се закриват, във функциониращите училища има маломерни или слети паралелки, но ВУЗ-оте са все така много и никой не ги закрива. Качеството на образованието е ниско заради връзкарщината при назначаване на учителите и директорите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и