Демократична България предлага лесна и удобна тарифа за билетите в градския транспорт в София

Свързани новини

11.02.2022 15:43

Защо метрото е с различни билети, не е редно: ДБ

Видян 2348 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Демократична България” предлага лесна и удобна тарифа за билетите в градския транспорт в София, която е ориентирана към младите хора.
Общинският съветник Симеон Ставрев и експертът в транспортната комисия в СОС Виктор Чаушев показаха как ще изглежда новата тарифа, като друг основен елемент е “Метрополитен” да престане да продава отделни билети от тези за наземен транспорт.


 


“Основната насока е хората да могат по-лесно да се придвижват от точка А до точка Б и много по-лесно да се купуват карти и билети за пътуване”, коментира Ставрев.


 


Предложението предвижда тарифната политика да бъде значително опростена, като се премахнат слабо търсените карти и се облекчи възможността за купуване на целогодишни карти.


 


Основен акцент е напълно безплатният градски транспорт, ученици и студенти. Те ще бъдат издавани служебно и ще обхване 210 хиляди души. По този начин ще може да се оползотвори субсидията от държавния бюджет, която в момента 17 милиона лева. При реализиране на проекта в Центъра за градска мобилност ще влязат 37 милиона лева.


 


“Идеята се базира на европейскикте практики и проучвания, и цели младите да привикнат с този вид транспорт, който да се превърне в основен избор на транспорт за цял живот. От друга страна те и са една от най-мобилните столичани”, каза Чаушев.
Част от допълнителния ресурс 20 милиона лева ще бъде използван за възстановяване на нощния транспорт, а друга част - за подобряване на транспорта до Студентски град.


 


Запазва се сегашният билет от 1,60 лв., който ще се превърне в билет за 30 минути. Въвежда се билет за 2,40 лв., който ще важи за всички видове градски транспорт в рамките на 60 минути. Данните показват, че за 1 час е възможно с прекачвания да се стигне до която и да е точка на града.


 


Дневната карта от 4 лв. се запазва, като се въвежда и 24-часова карта за 6 лв., която ще включва и нощния транспорт. Предвижда се и седмична карта за 20 лева. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв., то събота и неделя ще излизат безплатни”, каза Ставрев.


 


Основна промяна се въвежда и в плащането на годишната карта


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 11.02.2022 15:52

    От ДБ пак се занимават с пълни глупости на фона на редица други належащи и важни въпроси!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог