Нездраво е и не е нормално да НЕ се лъже изобщо, защото лъжата регулиране функционирането на мозъка, категорични са психолозите

Свързани новини

30.12.2023 08:12

Защо лъжата е психическо здраве, поне 1 казваме всеки ден, и защо мъжете я ползват по-често?

Видян 1596 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нездраво е и не е нормално да НЕ се лъже изобщо, защото лъжата регулиране функционирането на мозъка, категоричи са психолозите. Според класическите изследвания, проведени от Белла де Паола лъжем поне веднъж на ден. Според съвременните в дълъг разговор лъжем много повече – веднъж на десет минути, или поне така правят 60% от хората, става ясно от проучване на Робърт Фелдлан от Масачузетския университет. Какво е лъжата и кога лъжем? Ето нашият лайфхак по горещата тема:

Започваме да лъжем, когато попаднем в училище и започне да се налага да се социализираме. Преди това, въпреки разпространеното мнение, децата всъщност не могат да лъжат. От раждането си до 3-годишна възраст те са тясно свързани с майката и едва след това започват да откриват важността на бащата, което психолозите приемат за старт на опита за социализация. Тази граница съвпада с постъпването на някои деца в градина. И се свързва с началото на въображението – фантазията. 


Между 5 и 7 г. децата започват да си измислят. Ако процентът на неверните версии за реалностите е над 50 и над 70%, тогава това се превежда от психолозите като знак за проблеми в семейството – дефицит на вниманието от страна на родителите, обтегнати отношения между тях, които детето усеща. Още в тази възраст, както и във всяка по-късно най-доброто лечение е разговор с цел начало на процеса на осъзнаване на реалното и нереалното/лъжливото.

На практика самоосъзнаването започва истински в тийнейджърските години – след 12 и преди 16 и настъпва между 16 и 21.

21 години неслучайно е границата на зрелостта – пълнолетието, в американската система, защото психолозите смятат именно тази възраст за времето на реално самоосъзнаване. Включително и на осъзнатите лъжи!

Минаването на нов етап психологически се свързва с възрастта на първата екзистенциална криза 32-38 години, плюс минус една или две. Осмислянето на библейската формула, че който трупа познание, трупа печал. И задаването на въпросите, на които понякога не искаме да си отговорим. А отговорите им водят до натрупване на много лъжи.

Като според психолозите по-често лъжат мъжете, защото техният живот е по-сложен, доколкото винаги търсят смисъл, отколкото при жените, които са по-спонтанни, защото са по-свързани с природата.

Най-често лъжата е страх, усещане за липса на близост, опасение да не бъдем приети, поради което лъжата е лепило за психиката, което позволява здравословно да цензурираме поривите си, например сдържането на инстинкти.

Изследване на американския университет с френско име Нотр Дам, разделило хората за целта на експеримента на лъжещи често и стараещи се да лъжат до минимум показва, че първите изпитват 54% повече емоционални – психически и 60 процента повече физически притеснения.

Това се потвърждава и от медицински проучвания, според които често лъжещите хора в много по-голям процент от останалите страдат от анемия, имат много психосоматични белези на пробрема си. При мъжете това често е свързано с подпиране на главата, поглаждане на брадата, почесване, а при жените – приглаждане на косите.

Защо лъжата е социална игра, а Ницше я нарича изкуство и дали премълчаването и отклоняването на неудобната истина спадат към нея – ще четете в продължанието на нашия лайфхак.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Който трябва да го каже 30.12.2023 23:59

    Това е една скопена по презумция сатанински лукава ода, под формата на "научно" защитена теза в защита на един от най-голямите СМЪРТНИ грехове - лъжата! Каквото и да си дудняте ЛЪЖАТА е ГОЛЯМ и непростим ГРЯХ! Статията има целта да омаловажи и въздигне на пиадестала на геройството гнусните лъжи на легиона от захапалите власта в една отчаяна предсмъртна хватка властоблудници, които не само че се допускат да лъжат нагло публично, но и се възхваляват от медиите като геройте на днешния ден!!! Следващата подобна статия ще бъде поредния апотеоз в защита на КРАЖБАТА!Там академично обосновано ще се "докаже" че кражбата е вид възвишено състояние на духа!И че който не краде и не подкрепя КРАЖБАТА е престъпник и грешен тъпунгер и глупак! Третата статия ще убеди всички чалга фенове, че семейната изневярата не само че освежава и зарежда с незабравими положителни емоции всяка връзка, но и е полезна за храносмилането и особено за газоотделянето.... и т.н.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец