Свързани новини

10.08.2022 19:08

Запорожката АЕЦ заплашва и нас, РФ събира СС на ООН за атаките, ЕС не подкрепя мисия на място

Видян 3413 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, за да поиска специална мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа с 6 реактора и 6000 мегавата мощност. От месеци тя е под контрола на войските на РФ, а през последните 15 дни - от 25 юли, вече имаше няколко обстрела по нея откъм Украйна, която пък от своя страна вини руснаците в самообстрел и "ядрен тероризъм". Петро Котин, президент на Енергоатом - киевската държавна ядрена компания, де юре собственик на централата, обаче даде потвърждение, като препоръча и занапред атаките да продължават, за да не могат да бъдат захранвани с ток областите, окупирани от Москва.


 


Заради заседанието на СС на ООН управляващият МААТЕ прекратява отпуската си и ще присъства на него. Позицията на ЕС се очаква да бъде да не подкрепи мисия на Международната агенция на мястото на събитията чрез Франция, която е единственият й представител сред постоянните членове. Русия най-вероянтно ще бъде подкрепена от Китай. А САЩ, Великобритания и Франция ще блокират решението. От Вашингтон и Брюксел настояха Путин да върне обекта на Киев, което обаче изглежда невероятно на фона на войната, която се води.


 


Няколко държави от ЕС - България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша биха могли евентуално да попаднат под повишена радиация, ако има авария в атомната електроцентрала. Според специалистите това е почти невъзможно, понеже не се очаква, дори при влошаване на ситуацията, атаките да засегнат някой от реакторите, тъй като целта е прекъсване на възможността електричеството да бъде включено в мрежата на Росатом, вместо на украинската Енергоатом. С това се и обяснява напрежението в момента. 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец