Междувременно руският енергиен гигант Газпром продължава да доставя газ за транзит към Западна и Централна Европа през Украйна чрез единствената останала газопомпена станция - Суджа. Общото количество възлиза на 42,5 млн. куб. м на ден към 17 октомври.

Свързани новини

21.10.2023 07:10

Запасите от газ в ЕС достигат исторически връх

Видян 11738 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обемът на природния газ в подземните хранилища на ЕС се е повишил до исторически максимум и е достигнал почти 98%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Запасите от природен газ в ЕС и Обединеното кралство възлизат на 1 114 тераватчаса (TWh), с което се подобрява предишният рекорд, поставен през октомври 2019 г., когато те достигнаха 1 102 TWh. Резервоарите за газ в ЕС сега са пълни на 97,89%, което надхвърля целта на блока от 90% до 1 ноември и осигурява известна възглавница преди отоплителния сезон.

Доставките на втечнен природен газ (LNG) за региона остават най-ниските от почти две години насам през октомври, разкри Европейската асоциация на газовите оператори.

Междувременно руският енергиен гигант Газпром продължава да доставя газ за транзит към Западна и Централна Европа през Украйна чрез единствената останала газопомпена станция - Суджа. Общото количество възлиза на 42,5 млн. куб. м на ден към 17 октомври.


През май 2022 г. Украйна спря транзита през станцията в Сохрановка - ключов маршрут за транзит на газ, по който се пренася около една трета от руския газ, доставян за ЕС, като се позова на "намеса на окупационните сили".

Преди началото на войната в Украйна Русия доставяше на ЕС около 155 млрд. куб. м природен газ годишно, предимно по тръбопроводи.


През януари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е намалил вноса на руски газ с 80%. За да компенсира недостига на газ, ЕС прибягна до приемането на скъпи доставки на втечнен природен газ от САЩ и Катар и увеличи вноса по тръбопроводи от Норвегия и Азербайджан.

"Говорим за закупуване на американски газ, но обемите на производство там също са ограничени и не е толкова лесно всичко да се завърти бързо", посочи миналата седмица руският президент Владимир Путин.

Той отбеляза, че макар страната му вече да е намерила алтернатива на европейския газов пазар, ЕС все още не може да се справи без руски газ.

"Засега европейските страни не могат да се справят без нашия газ в пълен обем. Те просто няма откъде да го вземат", каза Путин, като добави, че "физическите" количества гориво, които блокът в момента получава от други износители, са недостатъчни, за да покрият търсенето.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.