Русия е готова да преговаря с Турция и Украйна за блокираното в украинските пристанища зърно.

Свързани новини

08.07.2022 18:00

Западните лидери не се снимаха с Лавров на срещата на Г-20

Видян 4638 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Външните министри на страните от Г-20, които тази седмица се събират на индонезийския остров Бали, не си направиха обичайната групова снимка, след като няколко западни лидери отказаха да се снимат с руския министър Сергей Лавров заради нахлуването на страната му в Украйна.

Според доклад на японската информационна агенция Kyodo държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е инициирал бойкота на традиционната семейна снимка и към него са се присъединили колегите му от Г-7. Западни дипломати също отказаха да отидат на вечеря в четвъртък вечерта, защото Лавров присъстваше, съобщи Kyodo. Ретно Марсуди, министър на външните работи на Индонезия, заяви, че страната домакин разбира и уважава решението, предаде Ройтерс.


Възможно е обаче да има време за семейна снимка в петък, тъй като Лавров планира да напусне срещата на върха по-рано.

Руският външен министър "все още води двустранни разговори, след което ще говори с пресата и ще си тръгне", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред германската агенция ДПА. Лавров няма да присъства на следобедните срещи, нито на официалната вечеря в петък вечер.

В интервю за руския държавен канал "Россия 24", излъчено в петък, Лавров сякаш потвърди отказа на Запада.

"Що се отнася до срещата с мен, декларацията, че няма да се снимат с мен - никога не съм молил никого да се снима", каза той. "Вчера имаше прием, организиран от индонезийците, нещо като встъпителен прием с концерт, но те [западните лидери] не присъстваха. "


Западните лидери, сред които Блинкен и германският външен министър Аналена Баербок, са отбягвали Лавров на срещата на върха в Бали, отказвайки да се срещнат с него, а американската, канадската и европейската делегация са напуснали, когато руските официални лица са щели да говорят, според Киодо.

Лавров обаче проведе двустранни срещи с турския министър Мевлют Чавушоглу и китайския министър Ван И.
 
В поредица от туитове в петък ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че срещата в Индонезия се провежда в особено "тежък контекст след ужасяващата война на Русия срещу Украйна" Той добави: "Пред лицето на агресията никой не може да бъде неутрален. "

По-късно Лавров напусна срещата, докато германският представител Баербок призова за прекратяване на инвазията, съобщиха няколко медии.

В обръщение към репортерите след разговорите при закрити врата Лавров отхвърли "яростните" критики на Запада, като нарече взаимодействието "очаквано непродуктивно"

Външният министър заяви също така, че Русия е готова да преговаря с Турция и Украйна за блокираното в украинските пристанища зърно.
 
 

 Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров присъства на срещата на външните министри от Г-20 в Бали, Индонезия | Снимка от басейна: Stefani Reynolds/AFP via Getty Images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни