Междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" е изстреляна по време на учения на силите за стратегическо възпиране в Русия на 26 октомври 2022 г. Президентът Владимир Путин наблюдава как военните сили провеждат ядрени учения в Русия на фона на нарастващите опасения, че Москва може да предизвика сериозна ескалация на войната в Украйна. Снимка © МО на Русия чрез EYEPRESS / чрез Ройтерс

Свързани новини

07.10.2023 07:00

Западният блок трябва да бъде готов да използва тактически ядрени оръжия в Европа: Бивш служител на Пентагона

Видян 818 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО публикува статия на пенсиониран американски служител в областта на отбраната, в която се призовава блокът да води и спечели ограничена ядрена война срещу Русия. Ако САЩ и Китай се сблъскат за Тайван, авторът твърди, че вероятно ще последва пълномащабна война в Европа.

Статията е написана от Грегъри Уивър, който е бил главен съветник по ядрена и противоракетна отбрана към Обединения комитет на началник-щабовете.

В нея Уивър твърди, че в противоречие с дългогодишната ядрена доктрина на Москва Русия може да използва тактически ядрени оръжия, за да предотврати поражение на бойното поле или да постигне бърза победа в конвенционален конфликт, като този в Украйна.

При такъв сценарий руското военно ръководство би предположило, че Западът няма да отговори със същото, тъй като се опасява, че ситуацията "ще ескалира неконтролируемо до широкомащабен обмен на информация между САЩ и Русия".


Вместо да се страхува от ядрената война, Уивър твърди, че Западът трябва да я приеме. НАТО трябва да оборудва своите изтребители и подводници с тактически ядрени оръжия, за да възпре тактически руски удар, и "да убеди руското ръководство, че НАТО е напълно готова да противодейства на ограничена първа употреба на ядрено оръжие с наши собствени военно ефективни ядрени отговори".

Руската ядрена доктрина позволява използването на атомно оръжие в случай на първи ядрен удар по територията или инфраструктурата ѝ или ако съществуването на руската държава е застрашено от ядрени или конвенционални оръжия. Тази позиция не се е променяла от 2010 г. и не прави изключение за използването на тактически ядрени оръжия (които са много по-слаби от стратегическите ядрени оръжия, с които НАТО и Русия биха се обстрелвали взаимно в случай на тотална размяна на оръжия).


Въпреки тези ясни насоки за използване на ядрени оръжия Уивър твърди, че Русия би могла да предприеме нападение срещу държавите от НАТО в Европа, ако САЩ са заети с борбата с Китай за Тайван - сценарий, който той разглежда като възможен без допълнителни обяснения.

За да се противопостави на това, той препоръчва НАТО да премести "по-дълбоки възможности за прецизни удари" в Европа, да формира "няколко модерни бронирани дивизии" в балтийските държави и Източна Европа и да окаже натиск върху европейските членове да "осигурят повече конвенционални възможности", докато САЩ им изпращат тактически ядрени оръжия.


 На снимката: Междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" е изстреляна по време на учения на силите за стратегическо възпиране в Русия на 26 октомври 2022 г. Президентът Владимир Путин наблюдава как военните сили провеждат ядрени учения в Русия на фона на нарастващите опасения, че Москва може да предизвика сериозна ескалация на войната в Украйна. Снимка © МО на Русия чрез EYEPRESS / чрез Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби