Свързани новини

24.02.2020 17:13

Заминалите българи 2 пъти повече от върналите се: НСИ

Видян 2958 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нетната външна миграция от България не само не намалява, както твърди премиерът Бойко Борисов, но дори се увеличава почти двойно за периода 2012-2018 г, сочат данни на НСИ, представени от Клуб Z.


„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти”, написа министър-председателят на страницата си във Фейсбук, в разгара на скандала Барселона. Той цитира броя на завърналите се у нас български граждани в три случайно подбрани от него години – 2012-а, 2015-а и 2018-а. Важно е обаче не само колко са завърналите се наши сънародници в определена година, но и колко други българи в същата тази година са решили да напуснат страната.


Клуб Z посочва, че Борисов и екипът му, са боравили изключително избирателно с фактите. „Сякаш нарочно са пропуснали да спазят елементарните правила на представяне, които преобръщат цялата картина”, подчертава изданието.


Данните на НСИ, които са напълно достъпни сочат, че през 2012-а напусналите страната българи са били около 14 000, а завърналите се - около 5000, то през 2018-а България са напуснали малко над 31 000 български граждани, а в нея са се завърнали, както отчита премиерът, малко над 16 000.


Aко от броя на напусналите извадим броя на завърналите се у нас българи, ще видим, че що се отнася до влиянието на външната миграция, населението ни днес се топи около два пъти по-бързо, отколкото в началото на периода, върху който се е съсредоточил Борисов. През 2012-а разликата между напуснали и завърнали се е минус 8676 души, а през 2018-а - минус 15 094 души.


Демографската картина в страната става още по-лоша, ако добавим към сметките не само механичния прираст (нетното салдо от външната миграция – заселени и изселени), а и разликата в естествения прираст - новородени и починали. Населението на страната най-вероятно намалява дори по-бързо, отколкото този процес може да бъде уловен от официалната национална статистика.


Припомняме, че от ГЕРБ вече са използвали подобни спекулации с броя на завърналите се у нас българи.  Темата вече беше лансирана още по време на кампанията за изборите за ЕП през м.г., когато редица кандидати и партийни функционери от управляващата партия, както и вицепремиерът Екатерина Захариева, най-безцеремонно твърдяха, че "през 2018 г. за първи път в България са се завърнали повече българи, отколкото са я напуснали". Лъжа!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2020 14:03

    И кой лъже - не мога да разбера!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог