Протестиращи заляха вчера по обяд входната врата

Свързани новини

23.11.2023 10:24

Заляха БАБХ с оборски тор заради убита бременна кобила и забраната на пазари за животни и животински продукти у нас

Видян 1523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестиращи заляха вчера по обяд входната врата на агенцията с оборски тор в знак на протест срещу евтаназирана бременна кобила в монтанско село преди седмица и заради забраната за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици. Забраната се отнася и за екзотични животни и птици, животински продукти, както и за изложби на домашни животни и птици и екзотични животни и птици на територията на цялата страна.


Според протестиращите се защитават корпоративни интереси, тъй като в големите вериги у нас забрани няма, за разлика от фермерските пазари и според тях това застрашава бизнеса и поминъка им.


Бременната кобила Преслава в село Разград беше умъртвена заради положителна проба за заболяване - инфекциозна анемия при конете. Цялото село тогава се вдигна на протест в защита на кончето и бяха взети втори проби.

Хората от селото казаха тогава, че животното няма никакви симптоми. Странното според тях е, че ако има такова заболяване, от Българската агенция за безопасност на храните го обявяват на сайта си.

Резултатите са излезли миналия понеделник и в сряда БАБХ в компанията на тежко въоръжена охрана е извела кончето и го е умъртвила.

Собственикът на кобилата заведе дело срещу заповедта за евтаназия.




През 2018 г. подобен казус с бременната крава Пенка също придоби популярност, но славата ѝ излезе и от пределите на страната ни. Без да иска животното се озовало на сръбска територия, където прекарва две седмици.

Когато собственикът ѝ Иван Харалампиев се опита да го върне обратно, властите искаха да бъде умъртвено, тъй като е било на територията на държава извън ЕС и може да пренася болести. Случаят обаче трогна хиляди във Facebook, както и световните медии, и се поде мащабна кампания за помилването ѝ. Случаят стигна чак до ЕП, а в кампанията за това да остане жива се включи и сър Пол Макартни. След редица тестове ветеринарните власти у нас все пак потвърдиха, че Пенка е здрава.



Източник: Lupa.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион