Според бранша, изнасянето на такива резултати е удар по производителите, който вече дава резултат - спад в продажбата на продуктите:

Свързани новини

11.10.2023 16:51

БАБХ иска само тя да публикува изследвания на храни, а не го прави над 10 г.

Видян 1396 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Само Агенцията по храните има право да оповестява резултати от проверка за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа, всички останали резултати са нелегитимни и са опит да се дискредитира бранша”, казаха пред журналисти представители на млекопреработвателни предприятия и на контролния орган по повод обявени преди три седмици резултати от проверка на неправителствена организация. Според резултатите - само едно от 10 проверени овчи сирена е произведено от овче мляко, в останалите има и краве.


Не е тайна, че както многократно е писал 19 минути, млечният бранш е в ръцете на олигарха Зоров, а най-добре е той и другарите му да мълчат, след като литър прясно у нас е 50% по-скъп от Германия, където то е истинско, а не смес от малко реално, повече сухо и гола вода като у нас.


Същото е положението с качеството и контрола на БАБХ и в другите хранителни сектори у нас, не само при млекарите. Един от тях – месарите, които повече от десет години убиват всяка работеща по световните стандарти частна инициатива в своя бранш и затова месото на пазара и на трапезите у нас е най-лошото не само в цяла Европа, излъчи и актуалния министър. Известни са данните за неговите кремвирши, цитирали сме ги и сме описвали с колко те са извън нормата, отново по изследвания на независими от бг олигархията европейски лаборатории.


Не е тайна също, че за разлика от БАБХ, неправителствените организации поне правят и публикуват изследвания. Последните, които БАБХ широко е оповестявала, бяха преди повече от 10 години при министерстването на Мирослав Найденов, който спря да бъде министър през март 2013 г. Под негово ръководство агенцията обяви истината – огромната част от брандираните продукти на нашия пазар нямат същите съставки като продаваните под същите марки на другите европейски пазари – т.е., че реално сме второ качество потребители. Правеха се и изследвания за наличието на съставки по БДС, което се оказа такава рядкост, че се въведе марката Стара планина за продукти с истинско и проверено качество.


Покрай украинското зърно се разбра, че България не притежава нормална и съвременна лаборатория за изследване на храни. Единствената на Капитан Андреево вече не действа и то отново по политически причини.
За разлика от БАБХ, НПО дават за анализ продуктите в най-модерни европейски лаборатории. Какъвто беше и случаят с „овчите” сирена, от които само 1 от 10 изследвани е от овче мляко.


Реалните резултати, естествено, не се нравят на олигарсите. И, също естествено, и браншът, и БАБХ се съмняват в легитимността на взетите проби и обявените резултати:


"За Агенцията в случая така наречените проби не са проби" - каза заместник-директорът на БАБХ Викьова - продуктите са купени през юни, изследванията направени през август, а резултатите обявени през септември, БАБХ е уведомена след медиите.


Нормално е първо продуктите да бъдат закупени, после – да бъдат транспортирани, да си изчакат реда, за да бъдат изследвани, това изследване да бъде проведено, което отнема седмици, да се получат резултатите писмено – изпращането също отнема време, а кога ще бъдат обявени е лично решение на поръчалите и платилите изследването. Гражданско право, гарантирано от Конституцията.


Напомняме на известната с подкупността на служителите си агенция, че медиите са, за да информират и никой закон не задължава никого предварително да информира проспалите собствената си проблематика институции. За да бъдат потулени казусите и да се прави рекет ли?


Всеки български гражданин по закон е длъжен да сигнализира за престъпна практика – в случая измама. Възпрепятстването на това е углавно престъпление и призивите към него трябва да струват не само постовете, като на въпросната госпожа, но и административно – наказателно преследване, както е по закон.
Същата драма се разигра лятото при пробите на морска вода, която се оказа с до 41 пъти по-мръсна от нормата, а РЗИ се възмути, че не знаела, че НПО прави проби.


РЗИ беше принудена да направи изследвания и просто призна, че водата наистина е наднормено мръсна, но не и с колко точно пъти, както сториха добросъвестно НПО и Софийския университет, които бяха направили прецизното изследване.
До три седмици Агенцията по храните щяла да има резултати от своите проби на същите продукти.


Според бранша изнасянето на такива резултати е удар по производителите, който вече дава резултат - спад в продажбата на продуктите.


Производителите дори не отричат безспорния факт на измамата, която извършват, а тя достига престъпление по адрес на хората със здравни проблеми, които нямат право да купуват краве сирене поради алергии и др.медицински причини и са принудени да вземат по-скъпото овче, което – както се доказа от международна престижна лаборатория също е ... краве.


"Няма как да се гарантират нулеви примеси. Това ще е много скъпа операция, която няма кой да я плати и къде да се калкулира", предупреди преработвателят Димитър Зоров.


Мария Пенчева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.10.2023 08:08

    Защото не иска да я хванат, че послушно изпълнява поръчки на правителствата!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей