Свързани новини

08.11.2020 09:00

Закон стимулира застрояването на морето

Видян 2860 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Законопроект отваря широко вратите за ново застрояване на Черноморското крайбрежие, алармираха природозащитници.
Става въпрос за промени през Закона за регионалното развитие, където чрез преходните и заключителни разпоредби се изменят още два закона - за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие. Вносители на законопроекта са депутати от Обединени патриоти, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.
Вратичката за застрояване се отваря отново с въвеждането на термина "приоритетни зони за въздействие". Това са зони за прилагане на интегриран подход за въздействие на общината, които имат най-голяма възможност да повлияят върху социално-икономическото ѝ развитие. За реализирането на тези зони ще се ползва европейско финансиране, а кои обекти ще са приоритени ще решава Общинският съвет с обикиновено мнозинство - 50%+1 гласа.
Предлага се още, ако за съответната територия общината няма одобрен общ устройствен план (ОУП), да се допуска промяна в предназначението на земеделски земи от пета до десета категория и на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" на Черноморското крайбрежие въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план. Зона "А" е до 100 метра от плажа, което означава че ще може да се строи на брега - нещо, което в момента е абсолютно забранено.
Законът да влезе в сила от 1 януари 2021 г., от когато започва новият програмен период на ЕС, предлагат още Патриотите. Именно с европейски директиви те мотивират искането си за облекчаване на строителството по Черноморието.
Като мотив за промяна на закона те изтъкват дори заразата с Covid-19 и породените в следствие на това нови икономически и социални предизвикателства. Този аргумент е малко странен предвид факта, че именно заради пандемията 70% от хотелите останаха затворени това лято по Черноморието. В същото време обаче малките семейни хотели в най-южните общини по морето отбелязаха ръст главно заради посещението на българи.

 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Дарина 14.11.2020 23:27

    Какво правят по въпроса великите природозащитни организации? Това е поредното доказателство, че се продажници и защитават само каузи, за които им се плаща.

  • 003 Христов 10.11.2020 17:45

    Къде е Тома Белев сега и защо мълчи, и се крие като мишка?!?

  • 002 Anonimen 08.11.2020 15:08

    за нас-300 лв.пенсия,за тях-нови хотели за милиони и милиарди.Те това е патриотизъм!

  • 001 Anonimen 08.11.2020 11:22

    Кощунство с паметта на всички родолюбци и патриоти през годините дали живота си за да ги има България и българите е крадци, предатели и родоотстъпници да се кичат и определят като патриоти. Престъпленията са многобройни като се започне с продажбата на паспорти за чужденци, лобистките и вредни за обществото закони, корупцията, продажбата на военни имоти на изключително ниски цени, доволно забогатяване с имоти до като са във властта....И понеже явно доста са се нагушили и трябва да влагат в нещо, явно с този закон показват, че искат да строят по морето като крадлиите юпита на лъжовното царче Велчеви, Севлиески, Заимови и мн.други алчни хиени!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец