„Вярвам, че имаме обновен импулс и очевидна политическа подкрепа за процеса на разширяване и за провеждането на преговорите за присъединяване. Трябва да се възползваме от тази възможност за доброто на всички граждани“, заяви премиерът на С Македония Зоран Заев в София по време на обръщението си на срещата на върха на страните от Западните Балкани в рамките на Берлинския процес, предаде бТВ.


Заради ситуацията с коронавируса срещата е организирана с физическото присъствие на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, а останалите участници се включват с видеоконферентна връзка.


Тази година домакини на процеса са България и Северна Македония. В обръщението си Заев подчерта, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския процес съвместното домакинство се осъществява от държава от региона, която е кандидат за членство в ЕС, заедно с нейна съседна страна, която вече е в Евросъюза.


Това, според него, е ясно доказателство, че регионът възприема инициативата като своя и че в рамките на това сътрудничество София и Скопие са осигурили платформа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения.


Заев постави акцент върху новата динамика в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, особено след Съвета през март, когато беше приета новата методология на преговорите и беше взето решение за започване на преговори с Албания и Северна Македония.