Икономическата активност в световен мащаб се забавя, най-вече в производствения сектор, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20.

Свързани новини

20.07.2023 13:47

Забавяне на глобалната икономическа активност: МВФ

Видян 523 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическата активност в световен мащаб се забавя, най-вече в производствения сектор, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20.

Тя отбеляза, че световната икономика "е показала известна устойчивост" въпреки "последователните сътресения през последните години и бързото повишаване на лихвените проценти". Растежът ѝ е подкрепен от силните пазари на труда и високото търсене на услуги, но остава "анемичен по исторически стандарти".

"Активността се забавя, особено в производствения сектор. В по-далечна перспектива средносрочните перспективи за растеж остават слаби", заяви Георгиева, като прогнозира, че развитите икономики вероятно ще отчетат особено силно изразено забавяне - от 2,7% през 2022 г. до 1,3% в края на 2023 г.


Георгиева отбеляза също така, че макар и да показва признаци на забавяне на инфлацията, тя продължава да бъде пречка за икономическия растеж.

"Що се отнася до инфлацията, има някои окуражаващи новини - тенденцията най-накрая е низходяща. Но общата инфлация все още е твърде висока, а базисната инфлация остава лепкава въпреки значителното затягане на паричната политика", заяви тя, като отбеляза, че "инфлацията може да остане по-висока за по-дълго време" и ще изисква по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, а "фрагментацията може да натежи още повече на растежа".

Георгиева призова лидерите на Г-20 да "насочат световната икономика към по-жизнеспособен средносрочен път", което ще изисква както вътрешни, така и международни политически мерки, насочени към намаляване на инфлацията и отговорно управление на финансите. Тя отбеляза, че тези усилия могат да бъдат различни в отделните държави и може да изискват колективни действия, тъй като различията в икономическите условия на държавите са постоянна грижа за МВФ.


"Някои части на световната икономика се справят добре, други отслабват, но все още растат, а уязвимите страни изостават все повече... За да защитим най-уязвимите страни и техните граждани, трябва да укрепим глобалната мрежа за финансова сигурност", каза тя.

"Докато развитите и силните икономики с възникващи пазари разполагат с възглавница от над 10 трилиона долара в международни резерви, останалата част от света разчита на обединените ресурси на международни институции като МВФ."

Георгиева призова световните лидери да провеждат реформи, които насърчават растежа на бизнеса и създаването на работни места.


 Снимка: Lewis Joly/Pool via REUTERS/File Photo, архив


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец