Въпреки това американски официални лица вече бият тревога за съдбата на зелените пари, твърди Можин, поради това, което той определи като изоставяне на американската валута.

Свързани новини

27.06.2023 12:09

Страните по света търсят алтернативи на щатския долар: Руският представител в МВФ

Видян 936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вашингтон е създал условия, които принуждават страните по света да търсят алтернативи на щатския долар, заяви представителят на Русия в Международния валутен фонд (МВФ).   

Според Алексей Можин все повече държави стимулират използването на алтернативни валути в трансграничните транзакции, по-специално китайския юан.


"Виждаме, че иранците, бразилците и саудитците вече преминават към търговия в юани не само с Китай, но и с трети страни", отбеляза Можин.  

Той свързва дългогодишната доминация на зелените пари в световната икономика с липсата на конкуренция, тъй като доларът представлява по-голямата част от международните разплащания и депозити в света.   

Въпреки това американски официални лица вече бият тревога за съдбата на зелените пари, твърди Можин, поради това, което той определи като изоставяне на американската валута.  

"Ясно е, че това няма да стане изведнъж, но процесът е започнал", каза той.

САЩ използват долара "за целите на националните интереси, [и] икономическите и финансовите задължения на една страна", поради което е "погрешно", че той се използва толкова широко на други места, заключи Можин.  

Миналата година Русия активно започна да заменя долара и еврото с други валути при разплащанията в чужбина и драстично намали броя на банковите сметки и транзакциите между компании и финансови институции, включващи западни валути.    

Делът на долара и еврото в международните разплащания на Русия спадна от 90% в началото на 2022 г. до по-малко от 50% в края на миналата година - тенденция, която ще продължи, според руския заместник-министър на икономическото развитие Владимир Илийчев.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог